OTAC UBIJENE DEVOJČICE U "RIBNIKARU" SE PRIKLJUČUJE JURIĆEVOJ ORGANIZACIJI: "Veliki čovek i otac radiće sa decom koja imaju problem u ponašanju"

Autor:

Vesti

10.11.2023

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

To je jedna snažna poruka, koja pokazuje, da jedan čovek, čije je dete stradalo upravo od jednog dečaka koje je bilo problematično i uradio je to što je uradio, želi da se posveti tom problemu i ja sam jako ponosan na njega, istakao Jurić.

OTAC UBIJENE DEVOJČICE U "RIBNIKARU" SE PRIKLJUČUJE JURIĆEVOJ ORGANIZACIJI: "Veliki čovek i otac radiće sa decom koja imaju problem u ponašanju"

Foto: Youtube/K1Televizija, Printscreen/https://www.youtube.com/@NOVAStv

Nakon što je 25. oktobra u rad pušten sistem „Pronađi me“, koji će hitno obaveštavati javnost o nestanku deteta, Igor Jurić kaže da je prezadovoljan odzivom javnosti i otkriva da  će u narednih mesec dana pokrenuti novi projekat:

- Prezadovoljan sam i presrećan, jer je osam godina trebalo da se ovako nešto dogodi. Odziv je fantastičan, sve je odlično prihvaćeno i od same javnosti, ali i građana naše zemlje. Pokušaćemo da isto to prenesemo prvenstveno u Republiku Srpsku i na celu teritoriju Bosne i Hercegovine, a kasnije na sve zemlje regiona. Mislim da je ovo jedan jako važan korak ka bezbednost dece u našoj zemlji i čini mi se da je država po prvi put uradila jednu konkretnu stvar, želeći da se sa reči pređe na delo.

Igor ističe da će za nekih mesec dana pokrenuti objekat u Novom Sadu, gde će se raditi sa ljudima na prevenciji vršnjačkog nasilja.

- Mi želimo  da kao Organizacija i neko ko je vodi, pokažemo da je moguće menjati stvari. Deca koja imaju neko nemirnije ponašanje i neko ko čini to vršnjačko nasilje, su moguće žrtve u svojim porodicama ili okruženjima. Mi kao Organizacija, želimo da pokažemo da uz podršku sistema države, nas koji se time bavimo i porodica, ta deca ipak mogu da se menjaju. Sve je to bilo započeto, ali nas je ošamario jako tragičan događaj koji se dogodio u maju u „Ribnikaru“, da je svima nama bilo teško – rekao je Igor Jurić tokom gostovanja u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1 i dodaje da će se otac ubijene devojčice u OŠ „Vladislav Ribnikar“, Sofije Negić, pridružiti njegovoj Organizaciji.

- Veliki čovek i otac male Sofije Negić, Slobodan, biće deo naše organizacije i radiće sa decom sa problemom u ponašanju. To je jedna snažna poruka, koja pokazuje, da jedan čovek, čije je dete stradalo upravo od jednog dečaka koje je bilo problematično i uradio je to što je uradio, želi da se posveti tom problemu i ja sam jako ponosan na njega – kaže Igor Jurić.

Kako funkcioniše sistem „Pronađi me“

Kada se prijavi nestanak deteta, policija tada gleda sve okolnosti nestanka. Čim se ustanovi da su neki kriterijumi od onih koje smo navodili, da je dete mlađe od sedam godina, da je dete u životnoj opasnosti, tada postoji jedan program koji pokreću načelnici policijskih uprava. Oni kada pokrenu sistem, tada, u roku od 2-3 minuta mediji moraju da prekinu program, objavljuju informacije o nestalom detetu. U pitanju je jedan poster gde će biti fotografija nestalog deteta, informacije o njemu, okolnosti pod kojim je dete nestalo i sve informacije koje policija može dati u tom trenutku. Mediji objavljuju tu informaciju svakih 30 minuta.

To se radi u prvih osam sati.

Nakon isteka osmog sata, na svakih sat vremena do isteka 48 sata se objavljuje iste informacije ili policija daje dodatne informacije u skladu sa potragom i istragom vezano za sam nestanak. Dobija se automatski SMS poruka, što se tehnički nadograđuje. Jako je zahtevno u jednom momentu poslati SMS svim korisnicima, sa tim se jako teško bore pojedini operateri. Zato će se raditi na unapređenju sistema, gde neće biti korišćen SMS, nego sa baznih stanica će se dobijati informacija da je dete nestalo i to je nešto što će olakšati sam sistem.

Na autoputevima će, kao juče, moći da se vide informacije na ekranima. Nešto što može da stane u tih nekoliko reči. Na autobuskim i železničkim stanicama na led ekranima je juče stajalo da je sistem pušten, takođe i aerodromu Nikola Tesla. Tako će funkcionsati prva faza, sve dok se ne završi druga faza u koju se uključuju dodatni činioci – zaključio je Igor Jurić u emisiji „Kec na jedanaest“ na televiziji K1.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (8)

Loading
Zara

10.11.2023 16:04

Da, samo sto KK nije bio problematicno dete, naprotiv bio je sve kontra problematicno!!

Da…

10.11.2023 20:08

@Zara - Upravo to… podsetilo me na lik Lignjoslava iz Sunđer Boba, koji deluje kao najgori, a zapravo jedini nije negativac u celoj priči nego reakcija na sve što se oko njega dešava. Tako ja gledam i na Kostu, naravno delo je užasno, nije na normalan način rešio svoje probleme i na žalost stradali su i nedužni. ALI, sve ono što se nakupilo u njemu je produkt školskog sistema i društva u kome živimo, on jednostavno možda nije mogao da podnese ovaj zao svet pa je postao i sam upravo to, a samo da je imao više snage i strpljenja i da je pametno iskoristio to što su mu roditelji imućni pa od svog života napravio jednu lepu avanturu. Da je skrenuo misli putovanjima, čitanjem, lepim stvarima, kupovinom, treniranjem… Nažalost, nije bio jak.

Zara

10.11.2023 20:39

@Da… - @Da...,slazem se, dovoljno je damo naziv skole.. Ogledna elitna..... Nazalost i bogati placu....

Uzas

10.11.2023 22:46

@Da… - Komentar vam je jeziv! Podsecava vas na lika iz crtaca…. Cisto ako ste zaboravili, pobio je devetoro dece i radnika obezbedjenja, pucavsi gde je stigao. U cuvara je pucao vise od 10 puta, a u neke vrsnjake po 6,7 puta u vrat. Zamislite sliku tih tela, zamislite ako mozete da je medju njima i vase dete pa da vidim dal bi ga onda uporedjivali sa likom iz sundjer boba. Neverovatno kakva relativizacija ovog masakra