KAKO ZARAĐUJU DECA U BEOGRADSKIM ŠKOLAMA? Prodaju gutljaj za 100 dinara, mirisanje za 50, a fotkanje s flašicom do 200!

Autor: Kurir

Vesti

09.11.2023

19:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bogatija deca svojim vršnjacima nameću bizarni trend u školama - prodaju gutljaj energetskog pića koji košta 1.000 dinara za pola litra.

KAKO ZARAĐUJU DECA U BEOGRADSKIM ŠKOLAMA?  Prodaju gutljaj za 100 dinara, mirisanje za 50, a fotkanje s flašicom do 200!

Foto: S.T./D.KADIĆ

OŠ "Vladislav Ribnikar"

 Ovo piće, koje je postalo popularno zahvaljujući jutjuberima Loganu Paulu i KSI-u, izazvalo je pravu histeriju među đacima. Mnoga deca, čiji su roditelji dobrostojeći, mogu sebi da priušte skupo energetsko piće, ali oni koji nemaju toliko novca, moraju da plate za samo jedan gutljaj 100 dinara ili za mirisanje flašice 50 dinara. Ako žele da se fotografišu sa flašicom, cena može da bude i do 200 dinara.


Ovaj bizarni trend, koji su deca videla na društvenoj mreži TikTok, naišao je na osudu roditelja i stručnjaka. Profesorka fenomenologije nasilja dr Zorica Mršević ističe da je ovo što rade deca zaista strašno.

Ona upozorava na štetne sastojke ovog pića, kao što su visok nivo šećera i kofeina, koji mogu da dovedu do hiperaktivnosti i opasnosti po zdravlje i život. Deca, pod uticajem ovog pića, gube razum za oprezno ponašanje i često se ponašaju na način koji može da ugrozi njih i druge.


Ipak, ovo nije jedini problem sa kojim se suočavaju deca koja ne mogu da priušte ovaj trend. Oni koji ne mogu da plate za ovo piće, ponekad su prisiljeni da ukradu novac ili da se slikaju sa flašicom koju nisu kupili, kako bi se "uklopili" u društvo. Predsednik Foruma srednjih stručnih škola, Milorad Antić, naglašava da je ovo potpuno neprihvatljivo i da bi takve stvari trebalo sankcionisati. On smatra da je neophodno da se deca, roditelji i škole udruže u borbi protiv ovakvih trendova i da se promoviše zdraviji način života.

Energetsko piće koje se prodaje u školama, po ceni od 1.000 dinara za pola litra, nije namenjeno deci mlađoj od 18 godina. Ipak, uprkos tome, istraživanja su pokazala da 68% adolescenata uzrasta od 10 do 18 godina konzumira ove napitke, a čak 18% dece mlađe od 10 godina takođe pije ova pića. Evropska agencija za bezbednost hrane upozorila je na štetne posledice konzumiranja energetskih pića, ali nijedna evropska zemlja, osim Litvanije i Letonije, nije ograničila njihovu upotrebu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading