IZRAEL JE ROĐEN U ZEMUNU! Nepoznato iz istorije odnosa SRBA i JEVREJA

Autor:

Vesti

08.11.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teodor Hercl, čiji su preci bili Zemunci i smatra se začetnikom jevrejske države, 2018. dobio ulicu u ovoj beogradskoj opštini

IZRAEL JE ROĐEN U ZEMUNU! Nepoznato iz istorije odnosa SRBA i JEVREJA

Foto: Profimedia, Wikipedia

Nekadašnji predsednik Izraela Ruven Rivlin posetio je Srbiju u julu 2018, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, preimenovao ulicu u Zemunu po cionističkom vizionaru Teodoru Herclu, za kog malo ljudi zna da je posejao seme moderne jevrejske države.


SAN OSTVAREN POSLE SMRTI


Poznati austrougarski novinar Hercl rođen je 1860. u Budimpešti, gde mu se otac Jakob doselio iz Zemuna, odakle je i njegov deda Simon Leb. Za Zemun se vezuje i ime rabina Jehude Alkalaja, po kojem jedna ulica u ovom delu grada već nosi ime. Rabin Alkalaj među prvima je pokrenuo ideju o povratku Jevreja u Palestinu, koju su mogli da čuju i deda i oca Teodora Hercla a koje je kasnije, kako se veruje, preuzeo i razradio Teodor.
Objavljivanjem knjiga "Država Jevreja" i "Stara zemlja, nova zemlja", u kojima se bavi pitanjima vezanim za život Jevreja u Evropi, Hercl postaje poznat kao začetnik cionizma, političkog pokreta s idejom povratka Jevreja u erec Izrael (zemlju Izrael). Preminuo je 1904, a sahranjen je u Jerusalimu. Njegove težnje ostvarile su se nepunih pola veka kasnije 14. maja 1948, kada je Izrael postao država.


Njegov duhovni učitelj Jehuda Alkalaj je rođen 1798. u Sarajevu, tada delu Otomanskog carstva. Nakon godina provedenih u sticanju tradicionalnog obrazovanja, uključujući rabinsko rukopoloženje i učenje kod kabalista u Svetoj zemlji, Alkalaj je sa 27 godina postao opštinski rabin Zemuna u tadašnjoj vojnoj granici Austrijskog carstva.


- Lako je pomiriti dve države, ali teško spojiti dva Jevreja - govorio je Alkalaj, a zabeležili hroničari Zemuna.


BEOGRAD KAO UZOR


Njegov fokus na važnost jedinstva možda je bio pod uticajem proučavanja kabale. Međutim, teško je prevideti uticaj srpskih ustanaka protiv Osmanskog carstva koji su zahvatili zemunski kraj u prve dve decenije 19. veka. Ustanci su doveli do osnivanja 1817. godine polunezavisne Kneževine Srbije i konačno do nezavisnosti Kraljevine Srbije s prestonicom Beogradom. Srpski intelektualci ovog doba su skovali i usvojili okupljajući poklič "Samo sloga Srbina spasava".


- Srpski ustanci su izvojevali bili prvi uspešan nacionalni ustanak protiv Otomanskog carstva. Možda je Alkalaj nastojao da se ugleda na nacionalni uspeh svojih srpskih suseda - pita se izraelski list.

Imao razgranatu mrežu


Iako su zasnovani na vrednostima judaizma i kabale, Alkalajevi planovi za budućnost njegovog naroda u Svetoj zemlji bili su veoma praktični. Zamišljao je kupovinu zemlje i stvaranje naselja koja bi se sastojala uglavnom od Jevreja iz Otomanskog carstva jer bi se suočili sa manje zakonskih prepreka nego Jevreji iz drugih krajeva. Čak je u Zemunu osnovao društvo posvećeno povratku jevrejskog naroda u zemlju Izrael, koje je delovalo među nekoliko jevrejskih zajednica u najvećim gradovima Srbije, kaže istoričar Oliver Klajn.


Zaboravljeni pokret


Cionistički pokret je našao plodno tlo u Jugoslaviji pre Drugog svetskog rata.


- Ovaj pokret je bio veliki i veoma važan, ali mi o njemu, nažalost, ne znamo mnogo - rekla je Barbara Panić, kustos u Jevrejskom istorijskom muzeju u Beogradu, za Džeruzalem post.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading