EVO KAKO DA PROVERITE DA LI STE NA BIRAČKOM SPISKU! Imate nekoliko opcija, a jedna je "na klik"!

Autor:

Vesti

08.11.2023

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je apelovalo na građane da blagovremeno provere svoj status u Jedinstvenom biračkom spisku i tačnost svojih ličnih podataka kako bi bili u mogućnosti da iskoriste svoje pravo glasa na izborima zakazanim za 17. decembar.

EVO KAKO DA PROVERITE DA LI STE NA BIRAČKOM SPISKU! Imate nekoliko opcija, a jedna je "na klik"!

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Provera ličnih podataka unetih u birački spisak može se obaviti lično u nadležnoj opštinskoj ili gradskoj upravi, gde građanin ima prijavljeno prebivalište, ili elektronski putem eUprave portala, što je opcija dostupna od nedavno.

- Prva funkcionalnost je da se izvrši uvid u podatke, a druga funkcionalnost je da podnesu zahtev za upis u JBS, ukoliko se ne nalaze, ili da podnesu zahtev za izmenu podataka - rekla je Biljana Marić, pomoćnica direktora Kancelarije za IT i eUpravu.

Pored ličnih podataka, može se podneti zahtev i za promenu prebivališta i boravišta.

- Kada govorimo o prebivalištu odnosno boravištu, putem portala se može podneti zahtev za ažuriranje podataka u JBS. Tada se pozivaju izvorne evidencije MUP-a i preuzmaju podaci. Ukoliko podaci nisu ažurni u izvornim evidencijama građanisu dužni da odu u MUP i podnesu zahtev za izmenu -  objašnjava Biljana Marić.

Da bi prisutpili ovom servisu građani moraju imati registrovani nalog na portalu eUprava, a mogu se prijaviti putem mobilne aplikacije ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom. Rok za postupanje je 24 sata od prijema. Po zahtevu je dužno da postupi nadležno ministarstvo.

- Jedinstven birački spisak svakodnevno se ažurira na osnovu uspostavljenog mehanizma komunikacije sa službenim evidencijama drugih organa, čiji podaci utiču na promene o biračima u biračkom spisku, a samim tim i na njihovu tačnost. Dakle, podatak o biraču u biračkom spisku uslovljen je podacima iz drugih službenih evidencija (evidencija o prebivalištu i boravištu ili državljanstvu građana, matična knjiga umrlih i matična knjiga venčanih) - navodi Ministastvo državne uprave i lokalne samouprave.

Izmene u Jedinstvenom biračkom spisku mogu se vršiti do zaključenja spiska, 15 dana pre izbora, odnosno do 1. decembra 2023. godine, piše RTS.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading