NAJTUŽNIJA PRIČA O SMRTI JEDNOG SRBINA: Sahranjen je bez obeležja, a onda je jedan Dragan učinio NEVEROVATNU STVAR

Autor:

Vesti

07.11.2023

21:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novinar Branislav Tešanović je tri godine, osam meseci i osam dana ležao mrtav u svom stanu u Stokholmu, a da niko nije primetio njegovu smrt.

NAJTUŽNIJA PRIČA O SMRTI JEDNOG SRBINA: Sahranjen je bez obeležja, a onda je jedan Dragan učinio NEVEROVATNU STVAR

Foto: Instagram/uppdraggranskning

Pronašli su ga tek nakon što su komšije pozvale policiju zbog nagomilane pošte i činjenice da ga već duže vreme nisu videle u zgradi. Ovo neobično i tužno otkriće je tema dokumentarnog filma "Najusamljeniji čovek u Stokholmu", koji je privukao veliku pažnju u javnosti, kako u Švedskoj, tako i u Srbiji.

Branislav Tešanović je živeo u Stokholmu skoro 40 godina, a kada ga je policija pronašla u svom stanu, imao je 78 godina. U sobi je bila upaljena sijalica i svirao je radio, a policija je saopštila da se radi o Jugoslovenu čija rodbina nije bila pronađena nedeljama. Nakon što je sahrana održana u januaru 2020, socijalna služba nije uspela da pronađe nijednog rođaka.

Foto: Instagram/uppdraggranskning

 

 


Ova tužna i neobična priča je izazvala veliku pažnju u medijima i jedan novinski članak ju je opisao kao "najusamljenijeg čoveka u Švedskoj". Njegov zemljak Dragan Laban je bio dirnut Branislavovom sudbinom i odlučio je da organizuje novu sahranu za njega. Ovog puta, sa pravim nadgrobnim spomenikom i rođacima.

 

 


Dragan je uspeo da pronađe Branislavovu sestru, Branojku Stevanović, koja je izgubila kontakt sa bratom kada se 60-ih godina preselio u Švedsku. Od nje je dobio dozvolu da organizuje pravoslavnu sahranu za Branislava, kojoj su prisustvovali i njegovi rođaci. Na grobu je postavljeno i nadgrobni spomenik, umesto anonimnog znaka koji mu je prvobitno bio dodeljen.

Na sahrani, Branislavova unuka Emilija Dimitrijević je rekla da se zahvaljuje pravoslavnoj zajednici u Stokholmu i Draganu Labanu koji je osetio potrebu da se život njihovog dede završi pomenom i spomenom.

Branislavova smrt je privukla veliku pažnju u medijima, a slučaj "najusamljenijeg čoveka u Stokholmu" je prevazišao sve druge. U Švedskoj, usamljenost se doživljava kao ozbiljan društveni problem, a ovaj slučaj je pokrenuo brojne diskusije na tu temu.

 

 

 

 


Dokumentarni film "Najusamljeniji čovek u Stokholmu" je privukao veliku pažnju javnosti, kako zbog tužne sudbine Branislava Tešanovića, tako i zbog misterioznosti cele priče. Renomirani program Švedske televizije "Zadatak: Istraživanje" se bavio istraživanjem pozadine ovog slučaja, a rezultat toga je jednosatni dokumentarac koji prikazuje širu priču o usamljenosti u Švedskoj.

Premijera filma je održana u Maloj sali Doma kulture "Studentski grad" 7. novembra, a Branislav Tešanović, iako više nije među nama, i dalje izaziva veliku pažnju javnosti. Njegova priča nas podseća na važnost ljudskih veza i brige o drugima, a ključne reči koje se provlače kroz ovaj tekst su usamljenost, porodica, prijateljstvo i solidarnost.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading