ŽIRI OLIZAO TANJIRE: "BRAVO, SRBIJA"! Tim studenata iz Zemuna osvojio drugu nagradu na takmičenju "Ecotrophelia Europe 2023" - RASPAMETILI EVROPU ŠLJIVOM I JABUKOM! (FOTO)

Autor:

Vesti

31.10.2023

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tim studenata Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna, osvojio je drugo mesto za svoj inovativni prehrambeni proizvod na prestižnom evropskom takmičenju “Ecotrophelia Europe 2023”, nedavno održanom u nemačkom gradu Kelnu.

ŽIRI OLIZAO TANJIRE: "BRAVO, SRBIJA"! Tim studenata iz Zemuna osvojio drugu nagradu na takmičenju "Ecotrophelia Europe 2023" - RASPAMETILI EVROPU ŠLJIVOM I JABUKOM! (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Tim studenata Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna, osvojio je drugo mesto za svoj inovativni prehrambeni proizvod na prestižnom evropskom takmičenju “Ecotrophelia Europe 2023”, nedavno održanom u nemačkom gradu Kelnu.

U konkurenciji od 14 najboljih studentskih timova Evrope, predstavnici Srbije prezentovali su žiriju svoj eko-proizvod “Slatki duo”, odnosno organsku poslasticu od osmotski sušene domaće šljive i jabuke, bez veštačkih dodataka ili aroma. Činjenica da desert iz Srbije nema dodatog šećera ni brašna fascinirala je žiri, koji je posle celodnevnog odlučivanja i intervjua sa učesnicima takmičenja timu iz Srbije, dodelio srebrnu plaketu “Ecotrophelia Europe 2023”. 

Tim, koji su činili Lav Antićević, Milica Simišić, Vanja Grahovac, Ivana Pejanović, prethodno je u oštroj konkurenciji pobedio na nacionalnom takmičenju “Ekotrofelija Srbija 2023”, održanom tokom juna u organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa, a pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije. 

Član tima iz Srbije Milica Simišić kaže da je “Slatki Duo” nastao iz iz ideje da se na ekoinovativan način spoje ukusi Srbije, odnosno jabuka i šljiva u jedan potpuno nov koncept - dezert od sušenog voća. 

- Proces proizvodnje kombinuje tradicionalne i inovativne metode sušenja voća uz minimalno stvaranje otpada. Na ovaj način se u potpunosti koristi potencijal srpskog organskog voća, koje je  vrhunskog kvaliteta i ne sadrži dodati šećer niti bilo kakve aditive - kaže Milica.

Takođe, član tima iz Srbije Lav Antićević  ističe da je pored kvaliteta samog proizvoda, neophodno istaći i sprovođenje ideje o socijalnoj inkluziji. 

Dizajnom ambalaže uključuje natpis na Brajevom pismu, čime omogućuje lakšu kupovinu osobama sa oštećenim vidom, što je bila novina na takmičenju.

Rešenjem pakovanja sa Brajevim pismom bili su impresionirani i žiri, ali i ostali učesnici manifestacije u Kelnu, na kojoj je ove godine trijumfovao tim domaćina, Nemačke.

- S obzirom da je prošle godine pobedio tim iz Beograda, nije bilo realno očekivali da drugu godinu za redom zlatna plaketa ode u Srbiju - zaključuje Lav i ističe da uspeh tima postignut na Kelnu ne bi bio moguć bez velike pomoći profesora i asistenata Poljoprivrednog fakulteta iz  Zemuna, kao I Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije.

Promocija Srbije

Uspeh mladih prehrambenih tehnologa na najbolji mogući način promovisao je inovacije iz Srbije, jer je međunarodno takmičenje “Ecotrophelia Europe 2023”, ove godine održano u okviru jednog od najvećih sajmova hrane u Evropi ANUGA Keln, na kome je svoje proizvode predstavilo više stotina izlagača.

Osvojeno drugo mesto podsetilo je sve da je Srbija inovaciona destinacija u oblasti proizvodnje zdrave hrane, što je i dodatno otvorilo vrata evropskog tržišta za domaće proizvode.

Sudija mahao praznim tanjirom 

Međunarodni žiri, koji je činilo 19 članova, predstavnika fakulteta i najpoznatijih evropskih kompanija postavljalo je pitanja timovima tokom promocije njihovih proizvoda. 

Interesatno je da nakon izlaganja tima iz Srbije i degustacije deserta od šljive i jabuke, jedan od oduševljenih sudija umesto pitanja, samo mahao praznim tanjirom uz povike  “Bravo Srbija”. 

Smeštaj u stanu SPC

Tim iz Srbije u Kelnu bio je gost Srpske pravoslavne crkve Vozviždenja časnog krsta u Klenu. Naime, starešina hrama, protonamesnik Mladen Janjić  obezbedio  je studentima iz Srbije konak u crkvenom stanu, za vreme takmičenja.

U crkvi su nas svi divno dočekali i ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim divnim domaćinima, koji su nam puno olakšali boravak u Kelnu - kaže Milica Simišić.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading