PRAVA GRAĐANA U KRALJEVU: Šta je informacija od javnog značaja, kako da pokrenete postupak i zašto je važno da građani budu upoznati sa radom državnih organa?

Autor:

Vesti

27.10.2023

15:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Informacija od javnog značaja (Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja), jeste svaka informacija kojom raspolaže organ javne vlasti, nastala u radu ili u vezi sa radom organa javne vlasti, sadržana u određenom dokumentu, a odnosi se na sve ono o čemu javnost ima opravdan interes da zna

PRAVA GRAĐANA U KRALJEVU: Šta je informacija od javnog značaja, kako da pokrenete postupak i zašto je važno da građani budu upoznati sa radom državnih organa?

Foto: republika, Pixabay

Pravo na slobodan pristup informacijama je jedan od temelja demokratije i država je u obavezi da prizna pravo na traženje informacija svim ljudima koji se nalaze na njenoj teritoriji, bez obzira na rasu, jezik, verosipovest...

Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja obezbeđuje se način ostvarivanja jednog od osnovnih, Ustavom zajemčenih, prava građana.

Ovim zakonom se uređuje pravo na pristup informacijama od javnog značaja kojima raspolažu organi javne vlasti, a radi ostvarenja i zaštite interesa javnosti da zna, odnosno sazna, i radi ostvarenja otvorenog društva. Građani treba da budu upoznati sa radom državnih organa i subjekata kojima su poverena javna ovlašćenja. 

Foto: Republika

Slobodan pristup informacijama od javnog značaja dostupan je svim građanima

Zato u Kraljevu lokalna zajednica radi na informisanju građana o njihovim pravima. Kroz brojne edukativne radionice i materijale, Kraljevčani se upoznaju sa svojim pravima i kako da ih ostvare... U okviru tih radionica jedna od tema je i slobodan pristup informacijama od značaja. 

Šta je informacija od javnog značaja? To je svaka informacija kojom raspolaže organ javne vlasti, nastala u radu ili u vezi sa radom organa javne vlasti, sadržana u određenom dokumentu, a odnosi se na sve ono o čemu javnost ima opravdan interes da zna.

Prava iz ovog zakona mogu se izuzetno podvrći ograničenjima propisanim zakonom ako je to neophodno u demokratskom društvu radi zaštite od ozbiljne povrede pretežnijeg interesa zasnovanog na Ustavu ili zakonu.

Postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama od javnog značaja se pokreće podnošenjem zaheva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja organu vlasti, koji se može podneti u pismenom ili usmenom obliku.


*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading