KAKO ĆE FUNKCIONISATI AMBER ALERT: Roditelji će morati da daju pristanak za javno obljavljivanje, ipak, postoji JEDAN IZUZETAK!

Autor:

Vesti

26.10.2023

12:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obaveštenja će se prenositi putem televizijskog programa, radio programa, putem SMS poruka i na LED panelima na autoputevima.

KAKO ĆE FUNKCIONISATI AMBER ALERT: Roditelji će morati da daju pristanak za javno obljavljivanje, ipak, postoji JEDAN IZUZETAK!

Foto: shutterstock

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Danilo Stevandić izjavio je da Amber Alert sistem "Pronađi me" predstavlja poziv svim građanima i lokalnoj zajednici da se uključe u aktivno traganje za nestalim detetom.

Stevandić je rekao da, nakon što se prijavi nestanak deteta, policijski službenici izlaze na mesto događaja gde obavljaju razgovor sa podnosiocima prijave i svedocima, sa ciljem prikupljanja relevantnih informacija.

"Pored toga, vrši se uviđaj na licu mesta, odnosno vrši se uvid u eventualne materijalne tragove koji se nađu na mestu nestanka deteta, ili na mestu gde bi to dete, u skladu sa njegovim aktivnostima trebalo da bude", objasnio je Stevandić za Tanjug.

Prema rečima Stevandića, načelnik područne Policijske uprave procenjuje da li su ispunjeni kriterijumi za pokretanje sistema "Pronađi me".

"Deca koja su mlađa od sedam godina nisu u stanju da se staraju sama o sebi i to je već prvi kriterijum koji ukazuje na to da bi trebalo pokrenuti ovaj sistem. Ukoliko to dete uzima neku terapiju, odnosno postoje okolnosti koje ukazuju da je u životnoj opasnosti, na predlog načelnika Odeljenja kriminalističke policije, načelnik Policijske uprave bi doneo odluku da pokrene sistem 'Pronađi me'", rekao je Stevandić.

Pored dece mlađe od sedam godina, naveo je Stevandić, sistem "Pronađi me" će se aktivirati u slučaju kada nestane maloletno lice starosti do 18 godina koje je ometeno u razvoju ili ima neki oblik invaliditeta.

Državni sekretar je napomenuo da, u slučaju kada je nestanak maloletnog lica povezan sa izvršenjem krivičnog dela, nije neophodna saglasnost roditelja za javno objavljivanje o njegovom nastanku.

"Kada je u pitanju nestanak maloletnog lica starosti do sedam godina, odnosno ukoliko je nestalo maloletno lice starosti do 18 godina koje ima smetnju u razvoju odnosno neke oblike invaliditeta, za javno objavljivanje informacije o njegovom nestanku, neophodna je saglasnost roditelja zbog poštovanja obaveze iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", objasnio je Stevandić.

Stevandić je rekao da će se obaveštenja prenositi putem televizijskog programa, radio programa, putem SMS poruka i na LED panelima na autoputevima.

"Najveći set podataka će sadržati obaveštenje koje će biti emitovano putem televizijskog programa i radio programa. Nešto uži set podataka će sadržati SMS poruke koje će ići putem mobilnih operatora, zato što je maksimalan broj karaktera SMS poruke 160", naveo je Stevandić.

Dodao je da će se u prvih osam časova od aktiviranja sistema "Pronađi me" vršiti prekid programa na 30 minuta, a od osam do 48 časova na svakih 60 minuta.

"Taj rok od 48 časova predstavlja u stvari iskustvo naše i uporedno iskustvo policija drugih zemalja, jer je najbitniji period od prijave nestanka do pronalaska tih 48 časova", ukazao je Stevandić.

On je naveo da je policija i bez ovog sistema, u prethodne tri godine uspešno rešavala slučajeve nestanka dece.

"U prethodne tri godine, odnosno od 1. januara 2021. godine do 30. septembra ove godine, ukupno je prijavljeno 3.889 slučajeva nestanka maloletnih lica, od toga je 3.859 maloletnih lica pronađeno, što znači da je uspešnost policije u pronalaženju maloletnih lica 99,2 odsto", istakao je Stevandić.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading