SISTEM "PRONAĐI ME" SE NEĆE UKLJUČIVATI UVEK! U poruci će stizati slika i podaci, ali samo u OVIM situacijama!

Autor:

Vesti

26.10.2023

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani Srbije su juče prvi put primili SMS poruke od strane sistema "Pronađi me," koji je počeo sa radom tog dana.

SISTEM "PRONAĐI ME" SE NEĆE UKLJUČIVATI UVEK! U poruci će stizati slika i podaci, ali samo u OVIM situacijama!

Foto: pixabay.com, Printscreen/amberalert.rs/

Ovaj sistem, koji je pandan "Amber Alertu", služi za hitno obaveštavanje javnosti u situacijama kada je potrebna potraga za nestalim maloletnim licem, i od sada će se koristiti svaki put kada se takva potraga organizuje.

SMS poruke predstavljaju deo inicijalne faze ovog sistema, gde su ključne uloge poverene medijima i Javnom preduzeću Putevi Srbije.

Maja Jovanović, generalni sekretar IBSSA-Biroa za borbu protiv trgovine ljudima, i Dejan Radenković, bivši funkcioner MUP-a, istakli su značaj ovog sistema.

- Bezbednost dece je prioritet i samim tim ovakav jedan sistem mora biti u prioritetima kada govorimo o bezbednosti dece na bilo kom nivou. Zaista je bilo potrebno mnogo vremena da to dođe na jednu pravu razinu i da imamo jednu jako dobro situaciju gde prilikom nestanka deteta možemo da podignemo čitavu javnost na noge. Da damo jedan veliki signal da je jedno dete nestalo - rekla je Jovanović.

Jovanović navodi da su prvi sati od nestanka deteta najvažniji.

- Nadam se da nećemo imati prilike da koristimo ovaj sistem, ali ako uzmemo u obzir protekli period i godine i vidimo koliko nam dece nestaje, itekako verujem u ovaj sistem. Nadam se da ćemo imati veliku podršku i olakšan proces pronalska dece. Kada pogledamo sistem će se oglašavati na pola sata, a to podržavam jer su prvi sati kod nestanka dece i osoba su najbitniji. Imali smo brojne primere koliko samo može da se u 15 minuta transformiše izgled deteta do neprepoznatljivosti - navela je Jovanović na Kurir TV i dodala:

- Osim toga smanjujemo mogućnost nekome da dođe na ideju otmice. Samim tim stavljamo jedan taster, upitnik, da li će u momentu razmišljati kao pre ovog sistema i da li će shvatiti koliko smo ozbiljno otišli u procesu pronalska dece prilikom bilo kakve nedozvoljene kriminalne radnje.

Koristiće se u specifičnim situacijama

Radenković smatra da se sistem neće paliti baš u svim situacijama.

- Ovaj sistem se koristi u specifičnim situacijama. Postoje različita mišljenja o tome kada on treba da se aktivira. Mislim da oko 18 zemalja koriste ovaj sistem danas i nigde to nije ujednačeno. Ali postoje određeni kriterijumi koji se razmatraju kada se on aktivira. Da se aktivira svaki put kada neko dete nestane, naravno ne pričamo o deci ispod 13 godina jer bi po meni uvek trebalo za njih da se alarmira. Ali pričamo o maloletnim licima koja su pobegla od kuće. Ovaj sistem ne može svaki put da se aktivira jer onda gubi smisao - rekao je.

Radenković je potom otkrio kako će izgledati i šta će sadržati poruka prilikom nestanka deteta.

- U toj poruci odnosno obaveštenju biće slika deteta, kako je obučeno, lični opis, određene karakteristike, gde je poslednji put viđeno i kome treba da se javimo.

BONUS VIDEO:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading