SEPTIČKE JAME RUŠILE TEMELJE KOMPLEKSA VOJVODA REZIDENS NA VOŽDOVCU! I OVO JE MOGUĆE: Evo šta je ugrozilo nove zgrade

Autor: B. B. - E. S. T.

Vesti

23.10.2023

17:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski telegraf je više od 10 dana istraživao navode građana o nepravilnostima na ovom projektu, a ovo je samo prva u seriji priča o gradnji Vojvoda rezidens kompleksa. Portal Republika će narednih dana objaviti i nastavke koji će šokirati javnost onime sa čim su se sve susreli stanari okolnih objekata.

SEPTIČKE JAME RUŠILE TEMELJE KOMPLEKSA VOJVODA REZIDENS NA VOŽDOVCU! I OVO JE MOGUĆE: Evo šta je ugrozilo nove zgrade

Foto: ST/V. LUKIĆ

Stambeno-poslovni objekat Vojvoda rezidens (Vojvoda Residence), koji se gradi na beogradskoj opštini Voždovac, u Ulici vojvode Stepe 335, zabrinuo je sve komšije u okolnim zgradama i kućama. Veći broj njih javio se Srpskom telegrafu, upozoravajući da se tokom gradnje događalo dosta toga čudnog, uključujući i to što se velika količina vode iz okolnih septičkih jama izlivala na temelje, ugrožavajući objekat koji tek treba da bude izgrađen, ali, smatraju oni, i njihove objekte u kojima žive i iz njih ne bi imali kud ako se, nedajbože, nešto loše desi.

Upozoravaju, između ostalog, da se ovaj kompleks, koji ima oko 24.000 kvadrata na parceli od skoro četiri hektara, diže na problematičnim temeljima. Na to ukazuje, svedoče, to što su se izlile septičke jame nakon kopanja podzemnih nivoa za garaže. I to čim je pala prva kiša, kako nam je rekla jedna komšinica.

ZAŠTO SE PLAŠE

Svi podaci komšija i naših sagovornika poznati su redakciji, ali ih ne navodimo zbog njihovih molbi da ostanu anonimni s obzirom na to, kako reče jedan komšija, što ne znaju ko tu gradi i o kakvim se ljudima radi i iz kog miljea.

- Kišnica je napravila takvu poplavu iz septičkih jama da je čak i konstrukcija tog novog kompleksa bila oštećena, pa je morala na remont. Iako su se mnogi od nas žalili zbog toga i posumnjali da se ne radi u skladu s propisima, prodaja stanova već je u toku. Nismo znali, pravo da vam kažem, ni kome bismo se obratili, osim vama - ispričao nam je jedan od zabrinutih stanara i dodao:

- Znate kako, jasan je naš strah kad vidimo šta se sve događalo po nekim drugim gradilištima, gde su zbog propusta i nestručnosti stradale okolne zgrade. Sreća, pa niko nije poginuo, ali ko nama garantuje da se to ovde neće desiti, kad smo gledali potpuno poplavljene temelje. Pritom je ovo baš luksuzna zgrada. Ko zna koliko košta kvadrat u ovom kompleksu.

Investitor ovog projekta je "Nice home investment" iz Beograda, a zastupnik prodaje stanova CBRE.

- Otkad su počeli da rade, bilo je problema. Posekli su sve zelenilo, sva stabla. Otvorili smo pitanje da li za sve to imaju neophodne dozvole. Iako to pitanje nije bilo rešeno, nastavili su kopanja i gradnju, a onda su nastali veliki problemi. Praktično nismo mogli da dišemo. Nisu sanirali septičke jame pre početka gradnje, pa su se one pri prvoj kiši izlile. Opšta katastrofa - kazao nam je drugi komšija.

A GABARITI?

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Veći broj okolnih stanara upozorava da se tokom gradnje događalo dosta toga čudnog, uključujući i to što se velika količina vode iz okolnih septičkih jama izlivala na temelje

Komšije sumnjaju i da investitor poseduje sve dozvole neophodne za izgradnju, odnosno, misle da nisu ostali u okviru gabarita koji su predviđeni dozvolom.

- Iole profesionalan investitor ne bi dozvolio da se na tolikoj površini, pri izgradnji tako luksuznog kompleksa, dese poplave usled kišnice. Sumnjamo da nisu radili u skladu s propisima prilikom kopanja podzemnih nivoa. Izlila se velika količina vode, do te mere da je čak došlo do oštećenja potporne konstrukcije. To je kišnica napravila. Zamislite neku veću vremensku nepogodu. Šta mi možemo da očekujemo? Tek da ne govorimo da budući vlasnici kupuju praktično mačku u džaku - pričaju sagovornici našeg lista.glosa

Objekat u brojkama

3.437 m2 površina parcele na kojoj je izgrađen kompleks
23.800 m2 površina kompleksa
127 stanova
18 poslovnih apartmana
8 lokala
184 parking mesta

Investitor "Nice home investment" priznao sve na šta se žale komšije

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Komšije tvrde da je problema bilo od samog početka radova

Iz kompanije "Nice home investment" za Srpski telegraf su priznali, odgovarajući na naša pitanja, da su pri gradnji imali problema, ali tvrde da s komšijama nemaju nikakvih nesporazuma.

- Iskop zemlje za formiranje temelja objekta je urađen u skladu s projektom zaštite temeljne jame, koji je sastavni deo građevinske dozvole. Imali smo poteškoća tokom izvođenja radova u podzemnim etažama, problem su pravile septičke jame na susednoj parceli, koje nisu ucrtane u katastru nepokretnosti niti su bile uočene pre početka gradnje. Iz pomenutih septičkih jama se tokom kišnih dana izlivala velika količina vode, koja je vršila pritisak na potpornu konstrukciju temeljne jame, tako da je došlo do oštećenja dela te konstrukcije, koja je sanirana u prethodnom periodu i nastavljena gradnja objekta - glasi njihov odgovor.

Što se tiče ostalih primedbi i sumnji, tvrde da poseduju sve odgovarajuće dozvole i da su ih ispoštovali prilikom gradnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading