OD SEDAM RAKIJA, SAMO JEDNA VALJA! Šokantni podaci ispitivanja: Ni vino nam nije dobro, puno VODE i ŠEĆERA!

Autor:

Vesti

23.10.2023

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon nedavne analize meda, koja je pokazala da od 25 uzoraka njih 22 nije ispunilo standarde, sprovedeno je istraživanje u vezi sa vinom i rakijom, sličnih rezultata.

OD SEDAM RAKIJA, SAMO JEDNA VALJA! Šokantni podaci ispitivanja: Ni vino nam nije dobro, puno VODE i ŠEĆERA!

Foto: Shutterstock

Od sedam uzoraka rakije, samo jedan je bio u skladu sa propisima, što znači da nije sadržavao dodatke etanola i šećera. Što se tiče vina, samo jedno od 14 uzoraka se smatralo prihvatljivim prema standardima, dok su ostalima dodavani voda i šećer.

Ova vina su uglavnom uvezena iz inostranstva. Oba istraživanja su sproveli članovi klastera "Pokret potrošača za kvalitet hrane" koristeći novu izotopsku metodu koja obuhvata niz tehnika za otkrivanje neovlašćenih praksi u proizvodnji meda, vina i rakije.

Foto: pixabay.com

Vino

Ova metoda je razvijena između 2008. i 2009. godine, a stoji iza nje Ivan Smajlović, diplomirani tehnolog iz Pančeva i vlasnik laboratorije Ana lab. Problem falsifikovane hrane i pića ima globalne razmere. U Evropskoj uniji je pronađeno čak 27.000 tona lažne hrane na policama prodavnica, kako izveštava N1.

Podaci pokazuju da su slučajevi prevare sa hranom u državama članicama EU porasli za 85% između 2016. i 2019. godine, a taj broj je dodatno porastao nakon pandemije i početka rata u Ukrajini. Procenjuje se da gubici u novcu variraju između osam i 12 milijardi evra.

Najvažnije je da ovakvi proizvodi, pored finansijskog aspekta, štetno utiču na zdravlje ljudi.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading