NIJEDAN AUTOBUS NE SME DA KRENE DOK DECA NISU VEZANA! Stiglo nikad ozbiljnije upozorenje Agencije u vreme đačkih ekskurzija i rekreativnih nastava!

Autor:

Vesti

21.10.2023

16:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa do tridesetoro dece mora imati najmanje jednog grupnog pratioca u saobraćaju, dok je za grupu veću od tridesetoro dece potrebno najmanje dvoje, upozoravaju iz Agencije.

NIJEDAN AUTOBUS NE SME DA KRENE DOK DECA NISU VEZANA! Stiglo nikad ozbiljnije upozorenje Agencije u vreme đačkih ekskurzija i rekreativnih nastava!

Foto: Shutterstock,

U vreme đačkih ekskurzija i rekreativnih nastava, Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je na sve učesnike u organizovanom prevozu dece, da zbog zaštite bezbednosti njih i nastavnika, obavezno obrate pažnju na propise, posebno na Pravilnik o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja podsećaju da se obavljanje organizovanog prevoza dece vrši autobusom koji poseduje Potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila ne stariju od mesec dana.

- Prevoz se ne sme započeti ako sva deca nisu propisno vezana sigurnosnim pojasem. Takođe, grupa do tridesetoro dece mora imati najmanje jednog grupnog pratioca u saobraćaju, dok je za grupu veću od tridesetoro dece potrebno najmanje dvoje - napominju iz  Agencije za bezbednost saobraćaja.

Organizator prevoza dužan je da najkasnije u roku od 48 časova pre otpočinjanja vožnje obavesti policiju o važnim informacijama.

- Osnovne informacije podrazumevaju podatke o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju angažovanih autobusa, broju angažovanih vozača autobusa i broju prijavljene dece i drugih koji učestvuju u izvođenju putovanja - kažu u saopštenju.

Pravilnikom su propisani i uslovi koje mora da ispunjava vozač.

- On mora da je psihofizički sposoban da bezbedno upravlja vozilom, da ima važeći ugovor o radu za vozača (odnosno drugi ugovor u skladu sa zakonom), da ima najmanje tri godine važeću vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije, lekarsko uverenje o sposobnosti za vozača ne starije od godinu dana, kvalifikacionu karticu za obavljanje poslova profesionalnog vozača, da je pre započinjanja radnog dana koristio dnevni odmor neprekidno najmanje 11 časova, kao i da poseduje dokaze o aktivnostima vozača za tekući dan i prethodnih 28 dana - piše u saopštenju.

Bonus video.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading