KAKO DA 'PREŽIVIMO' TEMPERATURNI ŠOK U PETAK? Iz jakni opet uskačemo u majice, evo šta METEOROPATAMA poručuju lekari

Autor:

Vesti

18.10.2023

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak 80 odsto zdravih osoba ima meteoropatske simptome.

KAKO DA 'PREŽIVIMO' TEMPERATURNI ŠOK U PETAK? Iz jakni opet uskačemo u majice, evo šta METEOROPATAMA poručuju lekari

Foto: shutterstock

Kardiolog dr Milijana Baletić sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje kaže da promene vremena značajno utiču na pacijente koji su kardiovaskularni bolesnici.

Ona navodi da, nekih 80 odsto zdravih osoba ima meteoropatske simptome, a naročito hronični bolesnici. Ona objašnjava da je neophodno da se takvi pacijenti moraju konsultovati sa lekarom radi terapije, koja može da se menja.

- Svaka promena vremena iziskuje promenu terapije, zavisi da li je to povećanje ili smanjenje dijagnoze. Dakle, sve varijacije pritiska, trebaju biti proverene - rekla je Baletić.

Neozbiljne osobe prestaju da piju lekove za pritisak, kaže kardiolog.

- Uvek ima pomoći, i uvek imamo rešenje. U 99 odsto slučajeva ne može da se otkrije razlog za arterijski pritisak. Taj jedan odsto može da se veže za endoktilno dejstvo... Bitno je sprečiti komplikacije kao što su infarkt, šlog, srčana slabost... Dakle, ako već imamo veliki broj lekova na raspolaganju, onda trebamo to raditi - rekla je ona.

Ključ je zdrav način života, dobar san, hrana, kretanje najmanje 40 minuta dnevno, nikako pušenje, umerena konzumacija alkohola, priča doktorka.

- Voda je takođe izuzetno važna. Treba se početi sa dve čaše vode ujutru, temperature prostorije u kojoj se nalazite - napomenula je Baletić.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading