VREME UBIJA! NERVOZNI STE, LOŠE SPAVATE, MUČI VAS HRONIČAN UMOR?! Stručnjaci otkrivaju ko je najugroženiji i savetuju kako da se izborite sa meteoropatijom!

Autor: Republika

Vesti

06.10.2021

13:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nagla promena vremena koje smo svedoci poslednjih dana u Srbiji mogu imati dramatične posledice na meteoropate, upozoravaju stručnjaci.

Republika

Foto: pixabay

Žene su podložnije promeni vremena nego muškarci

Kako oni objašnjavaju, osobe koje reaguju na promene vremena mogu osetiti kako fizičke promene poput glavobolje, mučnine, bolova u mišićima i kostima, kao i bolove u povredama ili ranama koje su zarasle.

To, međutim, nije sve, pošto nagle promene vremena mogu dovesti i do mentalnih poremećaja poput čestih promena raspoloženja, umora, pospanosti, loše koncentracije, ali i nesanice i nervoze.

Kako objašnjava doktorka Nada Macura, za olakšavanje prilagođavanja vremenskim uslovima potrebno je unositi dovoljno tečnosti, posebno vode sa dodatnim magnezijumom, koji je nužan za dobro funkcionisanje krvnog i nervnog sistema.

Prema njenim rečima, na promene vremena najviše pogađaju osobe sa već postojećim zdravstvenim problemima, pogotovo osobe koje imaju neku od hroničnih bolesti kao što su, na primer, asmatičari.

Sudeći po broju intervencija koje su bile proteklog dana očigledno da sam presek vremenskih promena najviše utiče na metereopate. Posebno utiče na one koji su pored toga još i hronični bolesnici, kao što su to asmatičari. Kada je vlažno i kada temperatura padne uodnosu na prethodnu, tada oni najviše reaguju - objašnjava Macura.

Republika

Foto: Prntscrin

Doktorka Nada Macura

Ona ističe da osobe koje su po prirodi malo nervoznije takođe su posebno osetljive kada dođe do ovakvih promena.

- Sve osobe koje su malo nervoznije imale su ovih dana problem zbog vetra koji je bio jer on dodatno utiče na nervozu. Najviše će sigurno imati probleme oni koji imaju kostobolju, reumatičari, osobe koje hronično pate od nekih reumatskih bolesti - dodaje doktorka.

Ona je objasnila i kako promena vremena utiče na osobe sa srčanim tegobama, te napomenula da im ovaj period nikako neće prijati jer dolazi do pada temperature.

- Srčanim bolesnicima sigurno neće odgovarati naredni period sa padom temperature, jer se krvni sudovi sužavaju na hladnom i kompromituju cirkulaciju. S toga, svi koji imaju anginu pektoris ili bilo kakve tegobe, neka se malo pričuvaju - zaključila je Macura za Republiku.

Simptomi meteoropatije
Fizički
Glavobolja
Bolovi u zglobovima
Mučnina
Bolovi u mišićima
Bolovi u predelu rana i zaraslih povreda
Mentalni
Česte promena raspoloženja
Umor
Pospanost
Nesanica
Nervoza
Loša koncentracija

Koliko traju simptomi?

Prema objašnjenjima stručnjaka, meteoropatija nije bolest u klasičnom smislu reči, a simptomi onih koji pate od ovog stanja se uglavnom javljaju od 24 do 48 sati pre promene vremena.

Traju dan ili dva nakon čega se povlače. 

Saveti

Stručnjaci smatraju da je dane sa naglom promenom vremena najbolje prebroditi adekvatnim oblačenjem, a to podrazumeva topliju garderobu naročito za ženski pol koji nosi suknje.

Kako se savetuju, obavezno je ispod nositi čarape kao i adekvatnu obuću prilagođenu ovakvim vremenskim prilikama.

Savetuje se i lagana šetnja, pogotovo hroničnim bolesnicima. Takođe, potrebno je provetravati mesta u kojima se boravi koliko god je to mogu, i pratiti koliko je vazduh zagađen.

Zdrava ishrana bogata sezonskim namirnicama jačaju imunitet i mogu da pomognu ukoliko ste osetljivi na vremenske promene.

Jedite mnogo voća bogatog vitaminom C, ribu, orašaste plodove i druge namirnice koje sadrže dosta omega-3 masnim kiselinama, a izbegavajte namirnice bogate ugljenim hidratima koje povećavaju umor.

Mentom protiv meteoropatije

Idealno rešenje protiv meteoropatije je ulje od mente koje vam može pomoći kod glavobolja i migrena izazvanim promenama vremena.

Samo stavite kap ulja na papirnu maramicu i udišite. Pored toga, pomažu i mirisi narandže, ruzmarina i lavande koji opuštaju, pa samim tim i smanjuju nervozu.

Eteričnim uljem lavande možete da masirate slepoočnice kada imate glavobolju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading