PROJEKAT ČIJI JE CILJ DA SE NASILJE PRIJAVI I SUZBIJE: Niste same, važno je da govorite glasno!

Autor:

Vesti

15.10.2023

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Projekat "Stop! Govori glasno! Nisi sama..." za cilj ima nastavak kontinuiranog aktivizma i podizanja svesti u javnosti da bi se svaki vid nasilja suzbio i prijavio.

PROJEKAT ČIJI JE CILJ DA SE NASILJE PRIJAVI I SUZBIJE: Niste same, važno je da govorite glasno!

Foto: Shutterstock

Projekat "Stop! Govori glasno! Nisi sama..." se sprovodi u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu grada Beograda. Osnovni cilj mu je nastavak kontinuiranog aktivizma i podizanja svesti u javnosti da bi se svaki vid nasilja suzbio i prijavio, ali i da bi se žene žrtve nasilja osnažile da progovore i omoguće sebi život dostojan svakog čoveka.

Ovako smo počeli razgovor sa Sarom i Jelenom, ženama koja se kroz život bore s osmehom i ne odustaju, već nastavljaju da koračaju uzdignute glave, realizujući važnu misiju pomoći ženama koje su pretrpele nasilje, ali i radeći na prevenciji takvih događaja.

Svaka je na svom putu odrastanja naišla na niz prepreka i uspela da se izbori.

Sara je u javnosti poznata kao majka malog Đoleta, dečaka koji boluje od autizma. Sama ta činjenica odredila je njen životni put, smisao i primarni poziv: da bude posvećena mama koja se svim silama bori za njega i za drugu decu, osoba koja daje vetar u leđa svim ženama koje se bore sa sličnim ili istim problemom. Takođe, i s nasiljem, koje je u tim slučajevima često prisutno.

Kada smo pričali s ove dve hrabre žene, Sara nije delovala ozlojeđeno ni razočarano, ali je rekla da je umorna. Jelena je bodrila da ne posustaje.

Foto: Privatna arhiva

Sara Popšetović 

Sara Popšetović je godinama poznata kao dokazani borac među ženama, neko ko se bori, kao samohrana majka, da olakša život sinu. Na tom putu ne bi uspela da nije imala prevashodno podršku porodice i psihološku pomoć prijatelja, među kojima je i Jelena Vlku, koja u ovom projektu aktivno učestvuje u svim njenim aktivnostima. U razgovoru sa njih dve istaknuto je da su žene u strahu da prijave nasilje, misleći da će na taj način samo eskalirati nedolično ponašanje nasilnika, a one hrabrije koje se odluče da ipak sve prijave strepe na svakom koraku da će ih nasilnik goniti, pronaći i nastaviti da ih zlostavlja.

Foto: Privatna arhiva

Jelena Vlku

- Žrtva nasilja ulazi u jedno vrzino kolo, iz kojeg je jako teško izaći. Međutim, žene nisu svesne koliko mogu sebi da pomognu samo ako skupe malo snage i progovore o problemu - istakla je Jelena Vlku. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading