INVAZIJA SMRDIBUBA! Zbog OVOGA ih je sve više, a samo je jedan efikasan način da se odbranite!

Autor:

Vesti

15.10.2023

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ne može da se odbrani od smrdibuba ovih dana. Sve više njih ulazi u kuće i remeti nam svakodnevnicu.

INVAZIJA SMRDIBUBA! Zbog OVOGA ih je sve više, a samo je jedan efikasan način da se odbranite!

Foto: pixabay.com

Smrdibube pripadaju porodici buba Pentatomidae, koja ima preko 5.000 vrsta. Pripadnici ove porodice poznati su po svojim karakterističnim smrdljivim žlezdama koje se nalaze na donjoj strani grudnog koša, između prvog i drugog para nogu, iz kojih ispuštaju tečnost neprijatnog mirisa da bi se odbranile od predatora.

Invazija smrdibuba i mrežastih stenica je posebno uočljiva u ovom periodu na celom Balkanu.

Dr. sc. Ivana Pajač Živković sa Katedre za poljoprivrednu zoologiju Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu ističe da je stenica poslednjih godina u porastu jer im toplije jeseni i blaže zime omogućavaju da se duže hrane i razmnožavaju i bolje preživljavaju.

- Sa klimatskim promenama, invazivne vrste navikle na toplije uslove sve više pristižu u naše krajeve. Postepeno se šire na sever iz mediteranskih područja, a sa porastom globalne trgovine u Evropi stižu i iz udaljenijih delova Azije i Amerike - kaže Pajač Živković.

Republika

Foto: pixabay.com

Smrdibuba

Nemaju neprijatelje

Jedan od razloga za širenje smrdibuba i stenica je taj što na ovim prostorima nemaju prirodnih neprijatelja. Smrdljive bube imaju čvrst štit i jak odbrambeni miris, pa ih ptice izbegavaju.

Međutim, neke invazivne vrste imaju prirodne neprijatelje u svojim izvornim staništima. Na primer, prirodni neprijatelj braon mramorne bube je azijska samurajska osa (Trissolcus japonicus). Ova vrsta osa poznata je po tome što polaže jaja u jaja braon mramorne bube, a njihove larve se potom hrane embrionima larvi stenica.

Ovo je jedan od načina na koji se priroda „bori” protiv ovih štetočina. Ipak, Pajač Živković kaže da se u poslednje vreme u svetu sve više radi na komercijalizaciji bioloških preparata na bazi prirodnih neprijatelja mrke mramoraste stenice.

Republika

Foto: Printscreen/Twitter/sitnatarana

Smrdibuba

Sve ih je više

Ona ističe i da je u Hrvatskoj porast broja smrdibuba. Pored domaćih, u zagrejane prostore sada ulaze i invazivne vrste sa istim navikama, pa se može reći da ih je ukupno sve više.

- Od njega možemo očekivati sve veću štetu jer je počela da se javlja u brojkama koje potencijalno ugrožavaju poljoprivrednu proizvodnju. Kako se i očekivalo, kako je sve češća na poljoprivrednom zemljištu, tako je sve više prisutna i u kućama u koje uzima. sklonište - objašnjava naš naučnik.

Zaštite se!

Iako se u medijima i na društvenim mrežama savetuju razna tradicionalna, narodna rešenja za zaštitu od stenica, poput belog luka ili ljute paprike, njihova efikasnost nije naučno potvrđena.

Pajač Živković kaže da su jedino pravo rešenje zaštitne mreže od insekata i da se njima štiti i u svom domu. „Ono što se reklamira na društvenim mrežama nema naučnu osnovu“, upozorava za Index.hr.

Pajač Živković kaže da su stenice koje ulaze u stambene prostore da bi prezimile, vrste fitofaga, što znači da se hrane biljnom hranom, odnosno sišu biljne sokove i ne napadaju ljude.

Ali braon mramorna buba može izazvati alergije kod ljudi, pa stručnjaci ne preporučuju dodirivanje, posebno ne golim rukama.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading