SRBIJA ĆE SE TRESTI CELU JESEN?! Meteorolog izneo zabrinjavajuće podatke: Četiri puta je više zemljotresa nego ranije!

Autor:

Vesti

13.10.2023

15:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Narednih nekoliko meseci mogući su zemljotresi u Srbiji, ističe za naš portal meteorolog Ivan Ristić koji je završio naučnu studiju u ovoj oblasti u saradnji sa kolegama iz regiona.

SRBIJA ĆE SE TRESTI CELU JESEN?! Meteorolog izneo zabrinjavajuće podatke: Četiri puta je više zemljotresa nego ranije!

Foto: Promo, Printskrin/Youtube/K1TV

Srpsko tlo najviše se trese tokom proleća i jeseni, a na svetskom nivou je čak 4 puta više zemljotresa nego ranije!

Za samo 15 dana, u Srbiji su zabeležena 3 zemljotresa. Poslednji je bio pre 5 dana u Kraljevu, dan ranije je bio u Leskovcu, a prethodni u Kragujevcu 26. septembra. Svi oni su bili slabi, magnitude 2,2 stepena po Rihteru.

- Prvi rezultati doveli su do toga da smo saznali da smo 70-ih godina, kada je bilo hladnije, kada su bile jače zime, godišnje smo na planeti imali oko 5.000 jačih zemljotresa preko 4 stepena Rihterove skale. Sada smo došli do preko 20.000 tako jakih potresa, znači četiri puta više – istakao je meteorolog za Republiku.

Ipak, ono što bi trebalo da nas teši je činjenica da dugoročna predviđanja kažu da će nam se tlo smiriti u narednom periodu.

- Kriva je ipak počela da se smiruje, to je dobra stvar! To bi značilo da se prema našim prognozama vraćamo u normalu do 2030. godine. Tada će ponovo da krene da pada taj broj potresa, pa ćemo se ipak, što se toga tiče, malo smiriti - dodao je.

Inače, najsnažniji zabeležen zemljotres u Srbiji bio je u Lazarevcu 1922., jačine 6,0 stepeni Rihterove skale. 

Kraljevčani još pamte 2010. godinu kada je ovaj grad pogodio zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale. Epicentar je bio u području oko 10 km severoistočno od ovog grada oko 1:56 časova tokom noći.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading