JOŠ SE SEĆAMO 2010. GODINE! Zemljotres u Kraljevu tresao stanove u višim zgradama, građani se još nisu oporavili od jednog od najjačeg potresa u Srbiji ikada!

Autor:

Vesti

06.06.2023

13:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Blaži zemljotres koji je pogodio Kraljevo probudio strahove građana i podsetio na daleko razorniji iz 2010. godine.

JOŠ SE SEĆAMO 2010. GODINE! Zemljotres u Kraljevu tresao stanove u višim zgradama, građani se još nisu oporavili od jednog od najjačeg potresa u Srbiji ikada!

Foto: Shutterstock

Prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda, zemljotres jačine 2,3 rihtrera, pogodio je u 6.49 teritoriju Kraljeva, sa epicentrom u ataru sela Žiča.

Blagi zemljotres najviše se osetio u najvišim spratovima zgrada.

Potresi ovog intenziteta ne mogu izazvati oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti, pa tako ni ovo, jutrošnje podrhtavanje tla nije izazvalo štetu.

Ovo nije prvi zemljotres koji je pogodio Kraljevo ove godine. Više zemljotresa zabeleženo je i proteklih meseci, a serija onih koji su uznemirili građane dogodila se skoro odmah nakon razornih potresa u Turskoj.

Tri zemljotresa za samo 4 dana, na sreću slabijih, inteziteta 2,2 i 2,3 stepena po Rihteru, dogodila su se sredinom februara.

Kraljevčani još pamte 2010. godinu

Jedan od najjači zemljotresa koji se dogodio u Srbiji desio se pre samo 13 godina u Kraljevu.

Potres jačine 5,4 stepena Rihterove skale pogodio je područje oko 10 km severoistočno od ovog grada oko 1:56 časova tokom noći.

Poginule su dve osobe, a više od 180 je povređeno, dok je pričinjenan ogromna materijalna šteta. 

Neki vid oštećenja je pretrpelo oko 16 hiljada kuća, 8.500 stanova, 33 škole i nekoliko stotina privrednih objekata. Posledice zemljotresa osetilo je oko 80 hiljada ljudi.

Inače, u Srbiji se zemljotresi ovog intenziteta smatraju veoma jakim, dok su u svetu to zemljotresi srednjeg intenziteta.

"Majka se vratila da proveri gde je sestra"

Današnji zemljotres podsetio je Kraljevčane na užas koji su preživeli pre nešto više od deceniju.

- Sećam se te noći, bila sam treća godine srednje škole tad. Mene je zemljotres, kao i mnoge, probudio iz sna, sećam se da sam se ljuljala u krevetu kao u čamcu. Iznad moje glave je bila neka polica, pa su mi te sitnice popadale na glavu. Mama je uletela i sobu i zvala me da brzo izađem, tata je prvi otišao niz stepenice (jer smo na spratu, a stepenice su najrizičnije), onda smo sišle i mama i ja. Bukvalno je ceo komšiluk bio na ulici. Svi su se uplašili. Nije bilo povređenih kod mene u kraju, ljudima su malo popucali zidovi, popadali crepovi sa krovova, ali ništa značajno. Interesantno je da se moja mama vratila do sobe da zove moju sestru da izađe (koja je tad bila na studijama), mama je od stresa u trenutku zaboravila da sestra nije tu - ispričala nam je Ivona Pendić.

Kraljevo trusno područje

Geološki informacioni sistem Srbije prepoznaje sedam područja sa mogućim jakim zemljotresima: Vojvodina (Kanjiža, Bečej, Novi Sad, Ruma), zapadna Srbija (Loznica, Krupanj, Bajina Bašta), centralna Srbija (Lazarevac, Aranđelovac, Rudnik, Kraljevo, Kopaonik), područje Velike Morave (Svilajnac, Jagodina, Stalać), područje istočne Srbije (Golubac, Negotin), područje između Nišave i srednjeg i gornjeg toka Južne Morave (Dimitrovgrad, Bosiljgrad, Niš, Vranje) i Kosmet (Peć, Prizren, Priština, Lipanj, Uroševac).

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading