PKS poziva kompanije da konkurišu za program podrške „Moja prva plata“

Autor:

Vesti

13.10.2023

12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šansa za 10 000 mladih da steknu prvo radno iskustvo

PKS poziva kompanije da konkurišu za program podrške „Moja prva plata“

Foto: PKS

Moja Prva plata PKS

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je Javni poziv za četvrti ciklus programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“ koji se realizuje uz podršku Privredne komore Srbije (PKS), Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. PKS poziva poslodavce da se prijave do kraja oktobra i iskoriste pogodnosti koje ovaj program nudi.

Program "Moja prva plata" koji podrazumeva osposobljavanje nezaposlenih za samostalan rad i praksu kod poslodavaca radi sticanja znanja, veština i kompetencija, usmeren je na stvaranje dodatnih mogućnosti za rešavanje problema nedostatka kadrova u privredi, kao i za radno osposobljavanje i zapošljavanje mladih.

Foto: PKS

 

Prijava poslodavaca za učešće u četvrtom ciklusu programa “Moja prva plata” otvorena je do 31. oktobra ove godine. Poslodavci zainteresovani da obezbede kvalitetan, obrazovani kadar uz podršku države, a time pomognu zapošljavanje i ostanak mladih u zemlji, mogu da se prijave i oglase konkretne radne pozicije elektronskim putem, na veb portalu www.mojaprvaplata.gov.rs. U programu mogu učestvovati svi privredni subjekti u privatnom ili javnom sektoru, koji posluju na teritoriji Republike Srbije, preduzetnici, mikro, mala, srednja i velika preduzeća. Uslovi su da je poslodavac izmirio poreske i druge obaveze, da nije u registru dužnika NBS, da ima zaposlenog mentora, prema uslovima Javnog poziva, zaduženog za osposobljavanje, kao i da ispunjava tehničke, prostorne i druge kapacitete i opremu.

Kompanije kroz ovaj program Vlade Republike Srbije, dobijaju mogućnost da izaberu kandidate koje će obučiti u skladu sa svojim potrebama, da novim zapošljavanjem povećaju obim poslovanja i investiraju u razvoj ljudskih resursa. Kandidati za poslove prijavljuju se od 6. do 24. novembra 2023. godine, a poslodavci će nakon toga imati mogućnost da obave proces selekcije prijavljenih kandidata, dok će se konačan izbor i povezivanje kandidata sa poslodavcima obaviti u periodu od 27. novembra do 8. decembra 2023.

Foto: PKS

 

Program Moja prva plata startovao je 2020. godine i do sada su realizovana dva ciklusa, dok treći još uvek traje. Do sada je ukupno nešto malo više od 25.000 mladih preko ovog programa steklo svoja prva radna iskustva. U program je do sada bilo uključeno oko 11.000 poslodavaca. Posle prva dva ciklusa, zaposlenje u roku od šest meseci dobilo je oko 44 odsto mladih. S obzirom na to da je treći ciklus još uvek u toku, očekuje se da rezultati o povećanju zaposlenosti budu još bolji, ukazuje Mirjana Kovačević, direktorka Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS.                 

U četvrtom  ciklusu još  10.000  mladih  sa srednjim i visokim obrazovanjem, dobiće priliku da stekne prva radna iskustva i osposobi se za samostalan rad. Uslov je da nemaju više od 30 godina života, da su bez radnog iskustva i da se nalaze na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

Detaljnije informacije o Programu dostupne su na veb sajtovima: www.nsz.gov.rs i www.mojaprvaplata.gov.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading