ŠANSA ZA 10.000 MLADIH BEZ RADNOG ISKUSTVA! Novi ciklus programa "Moja prva plata"

Autor:

Vesti

12.10.2023

23:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Program je pokrenut 2020. godine, a trenutno je započet četvrti ciklus

ŠANSA ZA 10.000 MLADIH BEZ RADNOG ISKUSTVA! Novi ciklus programa "Moja prva plata"

Foto: Shutterstock

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih "Moja prva plata". Do sada su realizovana tri ciklusa programa u kojima je učestvovalo više od 24.000 mladih. Poslodavci i nezaposleni mogu da se prijave za novi ciklus putem sajta "Moja prva plata".

Planirano je da se u program u novom ciklusu uključi do 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva. Prva faza je počela, odnosi se na poslodavce koji se za učešće u programu prijavljuju do 31. oktobra.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže da nakon prijave poslodavaca sledi faza prijave nezaposlenih lica, upravo na one pozicije koje su poslodavcima potrebne.

"Nezaposlena lica se prijavljuju od 6. novembra do 24. novembra. Sledi najvažnija faza, zapravo to je povezivanje nezaposlenih lica i poslodavaca, odnosno kandidata koji su se prijavili i negde do 8. decembra će zapravo trajati ta selekcija i pozivanje. Poslednja faza je zaključivanje ugovora do kraja decembra i do 15. januara zapravo treba i da počne proces osposobljavanja", kaže Martinović.

Program se sprovodi kod poslodavaca u privatnom i javnom sektoru, traje devet meseci, a realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa.

"Program je i kreiran sa namerom da se lica nakon procesa osposobljavanja i zadrže u radnom odnosu kod poslodavaca koji su ih osposobljavali ili kod nekih drugih poslodavaca upravo zahvaljujući tom stečenom radnom iskustvu. Dosadašnje faze su pokazale izuzetno dobre rezultate. Imamo, dakle, procenat efekata i uspešnosti za prvi i drugi ciklus. Oko 44 odsto lica koja su učestvovala u programu su se zaposlila. Najveći broj upravo kod poslodavaca kod kojih su se osposobljavali. Treći ciklus je upravo završen ovih dana i nemamo još uvek njegove efekte, ali očekujemo i dobre efekte i kod njega", dodaje Martinović.

Program je pokrenut 2020. godine, a trenutno je započet četvrti ciklus.

"Najveći broj uključenih lica do sada jesu iz nivoa srednje stručne spreme, negde oko 75 odsto su srednjoškolci. Preostali broj je dakle iz kruga višeg ili visokog obrazovanja i ono što je važno jeste da se blizu 90 odsto poslodavaca iz privatnog sektora uključilo u osposobljavanje kandidata što garantuje upravo i veliki uspeh i zapošljavanje nakon ovog procesa, imajući u vidu da u javnom sektoru još uvek postoje ograničenja u zapošljavanju", zaključuje Zoran Martinović.

Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, usvojila izmene uredbe o programu zapošljavanja mladih "Moja prva plata", kojim je omogućeno povećanje iznosa mesečne novčane naknade nezaposlenima koji će biti uključeni u program.

Za mlade sa srednjim obrazovanjem mesečni iznosi su povećani sa 25.000 na 28.000 dinara, za mlade sa visokim obrazovanjem sa 30.000 na 34.000 dinara. 

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading