Čadež iz Njujorka: Privredu Srbije čekaju veliki poslovi sa novim i tradicionalnim partnerima (VIDEO)

Autor:

Vesti

21.09.2023

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razgovore koje smo proteklih dana vodili u Njujorku, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, iskoristili smo na najbolji način za dogovore o novim, konkretnim projektima, investicijama, zajedničkim kompanijama i izvoznim poslovima sa mnogim zemljama, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

Čadež iz Njujorka: Privredu Srbije čekaju veliki poslovi sa novim i tradicionalnim partnerima (VIDEO)

Foto: pks

- Razgovarali smo sa zvaničnicima velikog broja zemalja, od  Ujedinjenih Arapskih Emirata sa kojima već tradicionalno sarađujemo, preko Saudijske Arabije sa kojom otvaramo novu eru ekonomskih odnosa, i Azerbejdžana, o njihovim ulaganjima kod nas , ali i našim, recimo, u slobodnoj zoni kod Bakua. Zatim, sa Ruandom i Somalijom čija tržišta pružaju neslućene mogućnosti za plasman proizvoda svih grana naše privrede - istakao je Čadež koji je deo delegacije Srbije u Njujorku

Delegaciji Srbije pružila se, ističe, fantastična prilika za bilateralne susrete i razgovore o konkretnim poslovima, posebno sa Azerbejdžanom.

- Sa predstavnicima Azerbejdžana razmotrili smo veoma konkretne investicije u Srbiji, a ova zemlja je spremna da pomogne naša ulaganja u azerbejdžansku privredu i ceo tamošnji region. Veoma zanimljivu ponudu smo dobili kada je u pitanju jedna slobodna zona kod Bakua, gde možemo da realizujemo projekte veoma brzo, u prvoj polovini sledeće godine - najavio je Čadež.

Sastanci u Njujorku su održani i sa delegacijama zemaljama, poput Ruande i Somalije, a tema je bila izvoz naših proizvoda, posebno poljoprivredno-prehrambenih, dok je veliki potencijal prepoznat i u našem sektoru poljoprivredne mehanizacije, tekstila, električnih uređaja...

Čadež ističe da je veliki broj zemalja Afrike i Srednje Azije, otvoren za saradnju sa Srbijom, dok sa Saudijskom Arabijom otvaramo novu eru naših ekonomskih odnosa.

- Srbija će imati itekako dobru poziciju za svoje kompanije i u Saudijskoj Arabiji. Do kraja godine planiramo posetu velike privredne delegacije Rijadu i otvaranje regionalne kancelarije srpske privrede u toj zemlji - rekao je predsednik PKS.

Navodi da je na sastanku sa predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata, našim tradicionalnim prijateljima i velikim investitorima u Srbiji, bilo reči o novim zajedničkim projektima u inovativnom zdravstvu, što je, ocenjuje, velika šansa za nas.

- Moj tim u Beogradu već radi na organizaciji sastanaka, konkretnih događaja i poseta privrednih delegacija Beogradu i Srbiji, kao i naših tim zemljama. Fantastična prilika nam se pružila i sada treba da je iskoristimo - poručio je Čadež.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading