VELIKE NOVOSTI ZA SRPSKU PRIVREDU! Business innovation hub startuje do kraja meseca

Autor:

Vesti

05.10.2023

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čadež je najavio i da bi narednih dana trebalo da se završe dogovori sa nemačkim i austrijskim tvorcima inovacione platforme za privredu koja je bazirana na veštačkoj inteligenciji.

VELIKE NOVOSTI ZA SRPSKU PRIVREDU! Business innovation hub startuje do kraja meseca

Foto: Ivana Vukotić/PKS

Privredna komora Srbije (PKS) pokrenuće do kraja oktobra Business innovation hub u sklopu Centra za digitalnu transformaciju.

Ovaj centar za inovacije omogući će povezivanje velikih kompanija iz tradicionalnih industrija sa inovativnom i akademskom zajednicom, najavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) na predstavljanju nacionalnog projekta „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija“ u PKS.

Čadež je najavio i da bi narednih dana trebalo da se završe dogovori sa nemačkim i austrijskim tvorcima inovacione platforme za privredu koja je bazirana na veštačkoj inteligenciji. Ta platforma će obezbediti našim tradicionalnim kompanijama da dođu do inovativnih tehnoloških rešenja i integrišu ih u svoje poslovne modele. S druge strane, kaže, tehnološke firme i akademska zajednica će moći preko platforme da ponude tradicionalnoj industriji ideje ili gotova rešenja koja će testirati u realnom poslovnom okruženju.

- Inovaciona platforma za privredu bazirana na veštačkoj inteligenciji osmišljena je od strane zaista fenomenalnih ljudi iz Austrije i Nemačke. Oni su izabrali da Srbija bude zemlja gde bi želeli da je pokrenu - rekao je Čadež.

Predsednik PKS je zahvalio Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija što su prepoznali Privrednu komoru kao jednog od partnera u realizaciji nacionalnog projekta „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija”, tokom kojeg će biti organizovani Dani nauke i inovacija u gradovima širom Srbije, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije.

Vlada Srbije je proteklih godina, podseća Čadež, kao ni jedna druga u Evropi, omogućila niz državnih podsticaja za istraživanja i razvoj. Dodaje i da je Srbija jedna od malobrojnih zemalja koja ima predmet programiranje u osnovnim školama i jedna od 29 zemalja u svetu koja je članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju.

Dan nauke i inovacija 11. oktobra u Nišu

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija će zajedno sa Privrednom komorom Srbije i drugim nadležnim institucijama, Fondom za inovacionu delatnost, Fondom za nauku i Centrom za promociju nauke, tokom Dana nauke i inovacija organizovati niz aktivnosti u narednom periodu kako bi doprineli dugoročnom napretku naše zemlje.

- Želim da istaknem značaj ovog uzbudljivog projekta - kao zemlja, moramo da podržimo naše talentovane ljude i pripremimo društvo za buduće istraživačke i preduzetničke poduhvate. Vlada Srbije i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija streme ka stvaranju podsticajnog ekosistema za naučni razvoj i inovacije. Želimo da naša zemlja postane centar izvrsnosti u oblasti nauke i inovacija i da doprinesemo dugoročnom napretku naše naučne zajednice. Zbog toga su Dani nauke i inovacija koji će biti organizovani širom Srbije važni - izjavila je ministarka dr Jelena Begović.

Početak nacionalnog projekta „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija” biće obeležen organizovanjem Dana nauke i inovacija u Naučno-tehnološkom parku u Nišu, u sredu 11. oktobra u 12 časova. 

Promocija od Subotice do Pirota

Sa ciljem da se celokupna javnost motiviše i pripremi za buduće istraživačke i preduzetničke poduhvate, promocija mogućnosti u nauci i inovacijama biće organizovana širom Srbije svake druge nedelje u sledećim gradovima: Pirot, Novi Pazar, Čačak, Užice, Kruševac, Vrnjačka Banja, Mali Zvornik, Kragujevac, Sremska Mitrovica, Subotica, Novi Sad, Beograd, i drugi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading