Čadež iz Tirane: Zbog političkih ograničenja kompanije sve teže posluju (FOTO,VIDEO)

Autor:

Vesti

26.09.2023

17:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čadež je kao primer nekonkurentnosti poslovanja kompanija u regionu naveo destileriju iz Srbije koja ima 20 odsto veći trošak izvoza jer nije iz EU.

Čadež iz Tirane: Zbog političkih ograničenja kompanije sve teže posluju (FOTO,VIDEO)

Foto: PKS

Predstavnici poslovnih zajednica svih ekonomija Zapadnog Balkana proteklih osam godina jasno poručuju da EU i SAD treba da ulože više napora za stabilizaciju i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, traže region bez barijera u poslovanju i novi brži model uključivanja  regiona u ekonomsku strukturu Evropske unije, poručio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

U suprotnom, ni region ni Evropska unija neće opstati, rekao je Čadež na Poslovnom forumu "Približavanje jedinstvenom tržištu kao potencijal za rast Zapadnog Balkana", koji se održava u okviru Berlinskog procesa u Tirani.

U kontekstu aktuelnih događaja na KiM, Čadež je upozorio da je kompanijama sve teže da opstanu i posluju.

- Više se ne nadamo da li će između dve konferencije biti nešto bolje, nego se nadamo samo da ne bude nešto gore kada je politika u pitanju. A vidimo da situacija može da bude i te kako komplikovanija, kompleksnija i teža za privredu. Iako naše kompanije, bile one iz Prištine, Peći, Kragujevca, Beograda, Banja Luke, Sarajeva, rade zajedno dugo, sve je teže i teže opstati, ukoliko imate sva ta ograničenja koja politika nameće. Ne možemo više da budemo deo nekog događaja ukoliko ne čujemo zaista nešto što će da se promeni, a to je sve ređe i ređe - rekao je Čadež.

Čadež je kao primer nekonkurentnosti poslovanja kompanija u regionu naveo destileriju iz Srbije koja ima 20 odsto veći trošak izvoza jer nije iz EU.

- Dakle, u samom startu više ne možemo da budemo konkurentni sa našim proizvodima ukoliko Evropa to ne shvati. A Evropa ima razloga da shvati jer je cela njena industrija ovde, proizvodi se u regionu, njene fabrike su ovde, koje imaju isti taj problem zbog političkih okolnosti, pre svega, nesnalaženja njenih članica, šta hoće sa ovim regionom i šta hoće sa Evropom uopšte - objašnjava predsednik PKS.

Čadež podseća da je proteklih godina na konferencijama u okviru Berlinskog procesa govorio o komercijalnim razlozima za regionalnu saradnju, potrebom za drugačijim odnosom sa Evropskom unijom, da je iznosio i političku argumentaciju, a da je ovaj put koristio „medicinsku argumentaciju" i učesnicima foruma govorio o značaju prevazilaženja događaja iz prošlosti i traumatičnih iskustava u regionu.

Ukazuje da je važno da političari u EU shvate gde vide evropsku industrijsku budućnost i sigurnost u pristupu  retkim metalima koje Evropa uvozi 98 odsto iz Kine, umesto da integrišu Zapadni Balkan koji raspolaže svim potrebnim resursima.

- Zamolio sam da Berlinski proces ne bude još jedna propala terapeutska seansa, nego da sednu i pregovaraju o rešenjima - brzi ulazak regiona u evropsku ekonomsku zajednicu i korišćenje svih benefita jedinstvenog tržišta - poručio je Čadež.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading