OPASNE BAKTERIJE U MESU, MLEKU I JAJIMA: Menjaju li trgovci datume na proizvodima? Ako posumnjate, obavezno ih prijavite inspekciji!

Autor:

Vesti

29.09.2023

15:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da ne bi bili na gubitku i uništavali meso i mlečne proizvode neki trgovci navodno ne poštuju propise i služe se prevarom

OPASNE BAKTERIJE U MESU, MLEKU I JAJIMA: Menjaju li trgovci datume na proizvodima? Ako posumnjate, obavezno ih prijavite inspekciji!

Foto: pexels.com

Ima li istine u pričama da nesavesni trgovci često, kako ne bi vraćali robu kojoj je istekao rok, brišu datume i stavljaju nove?

Trihinela u svinjskom mesu, salmonela u mlečnim proizvodima, jajima i piletini. Listerija je, takođe, opasna bakterija koja može da kontaminira sveže proizvode, pogotovo meso, piše RTS.

Spisak se tu ne završava, jer se prilikom kontrola registruju i prisustvo enterobakterije, ešerihije, stafilokoka. Da li razmišljate o ovim opasnim bakterijama kada kupujete meso, jaja ili mlečne proizvode?

Pravila poslovanja trgovina koje prodaju namirnice životinjskog porekla su jasna, kontrola kvaliteta i rokova takođe. Prvo, svaka roba kojoj se bliži kraj roka upotrebe mora jasno da se obeleži, a kada rok istekne uklanja se sa rafova i iz frižidera.

Ipak, da ne bi bili na gubitku i uništavali meso i mlečne proizvode neki trgovci navodno ne poštuju propise i služe se prevarom.

Kako prenose mediji, sa mlečnih proizvoda acetonom se skidaju datum do koga proizvod može da se konzumira i stavljaju novi, a meso ili zamrzavaju ili peru u raznim rastvorima i opet stavljaju u promet.

- Najčešće i najopasnije su salmonele. Ishod je iscrpljujuća dijareja, temperatura. Reč je o pravoj inflamaciji. Dalji tok lečenja je jako komplikovan kod mnogih. Treba biti oprezan i sa prvom pojavom simptoma javiti se lekaru - ističe za RTS Ana Banduka Todorović, nutricionista, specijalista javnog zdravlja.

Ako niste sigurni da meso, jaja ili mlečni proizvodi nisu sveži ili su pokvareni, jer su promenili boju, postali sluzavi ili imaju čudan miris i ukus, obavezno prijavite inspekciji. Prema Zakonu o bezbednosti hrane propisane su kazne, koje se kreću od 300.000 do tri miliona dinara za pravno lice, a za preduzetnike od 250.000 do 500.000 dinara.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading