BEBE U SRBIJI I U ITALIJI NOSE ISTA IMENA! Jedno žensko ime dominira Evropom, a evo kakva je situacija sa dečacima... (FOTO)

Autor:

Vesti

28.09.2023

12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žensko ime koje je trenutno najpopularnije u Srbiji, najčešće se daje i bebama u drugim zemljama Evrope.

BEBE U SRBIJI I U ITALIJI NOSE ISTA IMENA! Jedno žensko ime dominira Evropom, a evo kakva je situacija sa dečacima... (FOTO)

Foto: Shutterstock, Printscreen/www.instagram.com/dalmatian.mapper/

Prema statistici Fatherly.com, najpopularnije ime koje se davalo ženskoj deci u ovoj godini je Sofija. Ono je takođe najučestalije u Rusiji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Slovačkoj, Litvaniji i Italiji. Podaci su bez Kosova i Metohije, za koje ovaj sajt navodi da je najpopularnije ime Dua.

 

 

Zanimljivo je i to da je Jelena dugo bila na vrhu svih listi. Ime Jelena je od 1970. do 2000. godine vladalo pune tri decenije, a danas su Lena, Lenka, Elena i Helena oblici imena Jelena koji su u modi i svi zajedno ipak čine Jelenu i dalje najpopularnijim imenom.

Sofija je bilo najaktulenije i prošle godine, uz još nekoliko kraćih i modernijih imena. Na drugom mestu je Dunja, potom Mila, Teodora, Sara, Milica, Tara, Una, Nađa i Nikolina.

Ono što je gotovo presedan, a o čemu smo već pisali, jeste da se u "modu" vraćaju i stara imena poput Pelagija, Đurđa, Vasilija, Nedra, Ikonija, Tihana, Bisenija, Đurđija, Jefimija, Aleksija, Ognjana, Vida. 

Najviše je Luka

U Srbiji je najviše dečaka koji se zovu Luka, pokazuje statistika istog sajta. Luka je najpopularniji i u Crnoj Gori, Moldaviji, Sloveniji i Severnoj Makedoniji.

 

 

Za Lukom, odmah ide i Lazar, Vuk i Vasilije, a prate ih Stefan, Bogdan, Aleksa, Vukan, Filip i Vukašin.

I u slučaju dečaka, kao i devojčica, prisutan je trend vraćanja starinskih imena. Tako sve češće imamo bebu Nauma, Vojina, Despota, Nikodima, Makarija, Doroteja, Trifuna, Atanasija, Jevrema, Kuzmana, Dositeja, Grigorija, Đurđa, Vukadina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading