STOMAČNI VIRUS HARA SRBIJOM, BEBE NAJUGROŽENIJE! Ukoliko primetite neki od OVIH znakove dehidratacije OBAVEZNO se javite lekaru!

Autor:

Vesti

27.09.2023

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najčešći simptomi su povraćanje, bolovi u stomaku, dijareja, malaksalost i temperatura.

STOMAČNI VIRUS HARA SRBIJOM, BEBE NAJUGROŽENIJE! Ukoliko primetite neki od OVIH znakove dehidratacije OBAVEZNO se javite lekaru!

Foto: shutterstock.com

Ne zanemarujte bol u stomaku

U Srbiji hara stomačni virus, a glavni simptomi su bolovi u stomaku, malaksalost, dijareja, mučnina, povraćanje i temperatura koja može da se javi.

Ovaj virus napada uglavnom decu u vrtićima, jer ga ona najlakše prenose, ali ne zaobilazi ni odrasle. Pedijatar i alergolog dr Saša Milićević potvrdio je da je sve više dece u domovima zdravlja.

- Kod rota i adenovirusa najčešća simptomatologija su povraćanje, bolovi u stomaku, dijareja, malaksalost, temperatura i simptomi su izraženiji kod beba koje gube dosta vode te su one i najugroženije. Odrasli su manje ugroženi - kaže dr Milićević za Kurir.

Foto: YouTube/Printscreen

 

Kako objašnjava, virus se prenosi kapljičnim putem ili fekooralnim putem.

-Zbog toga se virus najčešće javlja u vrtićima i zato deca najčešće obolevaju.

Prema njegovim rečima najveći problem kod ovog virusa je što daje kratak imunitet.

- Za kratak vremenski period virus opet može da se ponovi. Majke često kažu da je dete isto to imalo pre nedelju ili dve, ali virus je taj koji obori imunitet i olakša da se druga infekcija lakše razvije - ističe pedijatar i naglašava da majke ne treba da prestaju da doje bebe ukoliko imaju dijareju jer se baš u mleku nalaze antitela.

Dr Milićević kaže i da simptomi traju od tri do pet dana i za to vreme ljudi budu potpuno van funkcije.

- Veliki problem je upala sluznice creva, ali za ovaj virus je karakteristično da prođe samo od sebe samo je važno da ne nastane dehidratacija. Obično kažu da tada treba da se jede iako si bolestan, ali zapravo treba jesti što manje da bi se sluznica creva štedela. Treba uzimati dijetalnu hranu. Pored vode i čaja treba i uzimati rastvore elektrolita, dobar je pirinač, supa iz kesice, slani štapići, banana, ali treba izbegavati mleko i mlečne proizvode - navod dr Milićević.

On objašnjava da je simptomatologija slična kao i kod rota virusa. 

- Javljaju se dijareja, povraćanje, malaksalost, gubitak apetita, temperatura koja je nekada prisutna. Jezik je obložen, koža suva kod dece - kaže dr Milićević.

- Lekaru se treba javiti ukoliko se primete znakovi dehidratacije, da je koža suva, da je jezik obložen. Doktor može dati probiotik, a u tim situacijama se daje infuzija ili se odradi koprokultura da se vidi da li je stomačni virus, trovanje hranom ili pak bakterije i neodnošenja glutena, hrane, mleka...

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading