SVA ZARADA BIĆE DONIRANA ZA LEČENJE DECE U SRBIJI I REPUBLICI SRPSKOJ! Snimanje filma o doktoru Laziću u pripremi! SRBI GA NE ZABORAVLJAJU!

Autor:

Vesti

21.09.2023

19:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hirurg Miodrag Lazić je tokom ratova devedesetih godina 20. veka spasavao živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.

SVA ZARADA BIĆE DONIRANA ZA LEČENJE DECE U SRBIJI I REPUBLICI SRPSKOJ! Snimanje filma o doktoru Laziću u pripremi! SRBI GA NE ZABORAVLJAJU!

Foto: youtube.com/Youtube/Vecernje novosti, RTRS

Režiser Dragan Elčić i producent Goran Ikonić odlučili su da svu zaradu od filma o lekaru i humanisti Miodragu Laziću, čije je snimanje u pripremi, doniraju nadležnim institucijama Republike Srpske i Srbije za lečenje dece, saopštila je produkcijska kuća "Ramonda prodakšn", prenosi Srna.

Nakon odluke Upravnog odbora Filmskog centra Srbije o sufinansiranju dugometražnog igranog filma o doktoru Laziću pod nazivom “Linija” kao domaćeg filma sa nacionalnom temom, produkcioni tim je počeo pripreme za izradu ovog izuzetno kompleksnog projekta.

Ovim filmom pokušaće da se domaćoj i svetskoj javnosti ispriča priča o veličanstvenom liku slavnog lekara humaniste koji je, ne štedeći sopstveni život, spasavao na hiljade ranjenika u ratnom grotlu sarajevskog fronta na prvoj liniji u bolnici “Žica” u Blažuju.

Hirurg Miodrag Lazić je tokom ratova devedesetih godina 20. veka spasavao živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.

On je 1991. godine napustio mesto hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Republika

Foto: KC Niš

Miodrag Lazić neposredno pred smrt u KC Niš

 

Tokom rata u BiH, kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine. Nakon toga se kao dobrovoljac javio u ratnu bolnicu “Koran” na Palama u Republici Srpskoj.

Jedan je od osnivača ratne bolnice “Žica” u Blažuju, kod Sarajeva.

Lazić je napisao autobiografsko delo “Dnevnik ratnog hirurga (Knin 1991-Srpsko Sarajevo 1995).

Za zasluge u spasavanju života Srba i ljudi drugih nacionalnosti patrijarh srpski Pavle odlikovao je Miodraga Lazića “Ordenom Svetog Save”.

Lazić je dobio i “Orden krsta milosrđa” kojim ga je odlikovala Republika Srpska.

Država Srbija je, posthumno, odlikovala dr Lazića “Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena”.

Doktor Lazić preminuo je u Nišu 2020. godine u 65. godini. On je dok je besnela epidemija korona virusa pomagao obolelima u KC Niš i tom prilikom se i sam zarazio. Od korone je i umro. Imao je priliku zbog teških hroničnih obolenja da ne leči obolele, ali on je to odbio i od prvog dana bio u "crvenoj zoni".

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading