ODRŽANA RADNA GRUPA POVODOM KOVIDA 19: Stručni štab izneo preporuke, a JEDNA stvar je obavezna!

Autor:

Vesti

18.09.2023

18:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

ODRŽANA RADNA GRUPA POVODOM KOVIDA 19: Stručni štab izneo preporuke, a JEDNA stvar je obavezna!

Foto: Tanjug/AP

Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije kovid 19 na sednici održanoj u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ donela je preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite, bolničkih ustanova, kao i u vezi sa nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama i vakcinacijom.

Donete su preporuke na nivu primarne zdravstvene zaštite, na nivou bolničkih ustanova a i u vezi vakcinacije.

Na nivou primarne zdravstvene zaštite

- Značaj testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike.

- Obavezno je testiranje na kovid 19 svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije.

- Obavezno je testiranje kontakata sa kovid 19 pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije COVID-19.

Na nivou bolničkih ustanova

- Testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju ostaje i dalje isti, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid 19.

- Neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama

- Neophodno je testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko lečenje

Foto: pixabay.com

Pandemija Kovid 19

- Zabrana poseta u bolnicama je u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija, svake zdravstvene ustanove

- Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih 7 dana izvrše procenu epidemiološke situacije u svojoj ustanovi, da daju predlog mera, kao i da na dalje redovno, kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi u saradnji sa teritorijalno nadležnim instituom/zavodom za javno zdravlje, a u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid 19.

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od COVID-19, Radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta. Pratiće se epidemiološka situacija i u skladu sa tim će Radna grupa blagovremeno reagovati i dati smernice za uvođenje neophodnih promena.

Foto: Tanjug/ M. Milivojević

Vakcinacija

Vakcinacija

Vakcinacija protiv COVID-19 se sprovodi u skladu sa preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, a u skladu sa Stručno metodološkim uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije.

Naglašen je značaj vakcinacije protiv COVID-19 i sezonske vakcinacije protiv gripa (koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku), s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading