U VRTIĆU NA VIDIKOVCU ALARMANTNO STANJE! Ogroman broj dece povraća i ima dijareju, na teren izašli sanitarni inspektori i EPIDEMIOLOG!

Autor:

Vesti

18.09.2023

14:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki broj dece vrtićkog uzrasta dobilo je stomačne tegobe u vrtiću na Vidikovcu.

U VRTIĆU NA VIDIKOVCU ALARMANTNO STANJE! Ogroman broj dece povraća i ima dijareju, na teren izašli sanitarni inspektori i EPIDEMIOLOG!

Foto: shutterstock

Grupe su desetkovane, a roditelji dece su masovno prijavili simptome koji u isto vreme liče i na stomačni virus i na trovanje - dijareju i povraćanje.

Munjevitom brzinom su reagovale i medicinske sestre na prevenciji koje su zvale roditelje i uputile ih na dalje postupanje.

- Poštovani roditelji, u našem vrtiću je u protekla dva dana uočeno više dece sa promenama zdravstvenog stanja u vidu mučnine, povraćanja i proliva. U cilju sprečavanja širenja navedenih tegoba i sa zajedničkim ciljem očuvanja zdravlja naše dece, molimo vas da uzorak stolice vaše dece odnesete u GZZJZ - piše u poruci koju su dobili roditelji vrtića "Duško Radović".

Republika

Foto: Profimedia

Bolesno dete/Ilustracija

U isto vreme stvorila se bojazan da je u pitanju sanitarna neispravnost u objektu.

- Deca vrtića "Duško Radović" na Vidikovcu su masovno zatrovana nečim, većina ima proliv i povraćanje i nije moguće da je u pitanju virus, jer se to sve desilo u dva dana - naveo je jedan zabrinuti roditelj.

Kako smo saznali, razbolelo se 24 dece.

Oglasio se vrtić

Kako nam je rečeno iz Predškolske ustanove "Rakovica", preduzete su sve mere i u petak je na terenu bio epidemiolog i sanitarni inspektor.

Republika

Foto: Shutterstock

Vrtić/Ilustracija

- Zbog pojave stomačnih tegoba kod 24 dece iz DV Duško Radović, Vidikovački venac 73a,  kontaktirali smo epidemiologa iz GZZJZ i zatražili dalja uputstva. Epidemiolog iz GZZJZ i Republički sanitarni inspektor izašli su na teren u petak 15.09.2023. i tom prilikom su konstatovali da je sanitarno-higijensko stanje objekta zadovoljavajuće. Sredstva za održavanje higijene i dezinfekciju ima u dovoljnim količinama - istakli su iz PU Rakovica za Republiku.

U toku epidemiološkog istraživanja uzet je materijal za labaratorijsko ispitivanje u šta spadaju uzorci hrane i brisevi radnih površina, predmeta i pribora u kuhinji kao i brisevi ruku i nosa zaposlenih u kuhinji. Analize su u toku i do sada zvanični rezultati nisu poznati.

U cilju sprečavanja pojave novih slučajeva oboljevanja preduzete su sve preventivne mere koje su naložene od strane epidemiologa iz GZZJZ - dodali su.

Čekaonice prepune

Kako je za naš portal rekao pedijatar Dejan Jonev, u poslednje dve nedelje više je dece koja sa identičnim simptomima dolaze na preglede.

Republika

Foto: pixabay.com

Doktor pregleda dete/Ilustracija

- U poslednje dve nedelje imam više pacijenata nego inače, ali je sezonski i očekivano. Osnovni simptomi su povraćanje i dijareja, ponekad i temperatura, ali je retka uz ova dva primarna simtoma. Povraćanje zna da bude toliko uporno da ništa ne može da se uzme oralno, čak ni voda. U tom slučaju pribegavamo rehidrataciji putem infuzije - istakao je pedijatar.

Dodao je i da se vrlo lako prenosi i da bolest prolazi već za nekoliko dana.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading