''INOS'' TRUJE GODINAMA! Kompanija koja izvozi otpad ne haje ni za zakone, ni za zdravlje građana!

Autor:

Vesti

15.09.2023

19:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krajem februara 2021. zbog otrovnog otpada zatvoreno im stovarište u Luci Beograd, a sada isto rade i u Surčinu

''INOS'' TRUJE GODINAMA! Kompanija koja izvozi otpad ne haje ni za zakone, ni za zdravlje građana!

Foto: Wikipedia/Srđan Popović

Kompanija "Inos Balkan", sa sedištem u Valjevu, ne haje za zakone Republike Srbije, niti za zdravlje građana. Naime, ova firma, koja prikuplja i izvozi otpad svojim železarama u Grčkoj i Bugarskoj, bez ikakve dozvole je u Surčinu izgradila betonski plato za skladištenje otrovnog otpada, a što je najgore - to joj nije prvi put!

Naime, "Inos Balkan" je imao skladište i u Luci Beograd i tamo im je, pored neopasnog otpada, pronađeno da skladište i opasni. Nakon toga su to skladište morali da zatvore i da napuste luku, a sada ponovo ignorišu sve moguće propise i ponašaju se bahato.

Prekršajni postupak

O čemu se radi?

Krajem februara 2021. godine, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je protiv nekoliko firmi najavila prekršajne prijave. Ona je tada, zajedno sa inspektorima zaduženim za ovu oblast, posetila Luku Beograd zbog nepoštovanja propisa vezanih za zaštitu životne sredine i neposedovanja neophodnih dozvola.

Ona je rekla da, pored toga što su uočene brojne nepravilnosti, poseban problem pravi skladištenje opasnog otpada na nedozvoljenom mestu.

- Na terenu smo zatekli i opasan otpad, desetine automobila koji su naređani jedan na drugi na nekoliko nivoa. To nije dozvoljeno, jer su dozvolom definisane samo limene školjke i zato će biti pokrenut prekršajni postupak protiv odgovornih. Inspekcija obilazi sve vlasnike skladišta i pisaće prijave za privredne prestupe, jer više ne možemo da dozvolimo nonšalantno ponašanje. Ko se bavi ovim poslom, mora da ispuni sve zakonom predviđene uslove - rekla je ministarka.

Bez podataka

U nekoliko kompanija, među kojima je bio i "Inos", uočeno je da su radile bez dozvole, jer je ona prestala da važi početkom godine, a nije podnet zahtev za izdavanje novog dokumenta u zakonskom roku od 120 dana pre isteka važenja. Uočeno je, primera radi, i da neki od operatera ove godine uopšte nisu unosili podatke u server Agencije za zaštitu životne sredine i nisu poslali nikakav podatak o ulazu ili izlazu sa skladišta.

Republika

Foto: srpskiportal.rs

Betonski plato, Surčin

Direktor beži od odgovora

Podsetimo, "Inos Balkan" je u Surčinu napravio betonski plato za otpad, uprkos tome što mu je odbijena studija o proceni uticaja na životnu sredinu, što je izazvalo veliku zabrinutost među građanima.

Da se radi o čistoj prevari, govori i činjenica da, iako je betonski plato već nelegalno izgrađen, rukovodioci kompanije su u novoj studiji naveli da je on tek planiran. O tome govori i fotografija koja dokazuje da betonski plato u Jakovu postoji iako nijedne dozvole nema.

Novinari Republike pokušali su u više navrata da dobiju odgovor od generalnog direktora "Inos Balkana" Josifa Vangelatosa, ali su svi pokušaju pali u vodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading