U SURČINU "NIKAO" OPASAN BETONSKI PLATO! Bez ijedne dozvole - odgovorni u kompaniji Inos Balkan ĆUTE!

Autor:

Vesti

09.09.2023

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubrzo je otkrivena ova prevara, te je Studija odbačena od strane nadležnog gradskog Sekretarijata.

U SURČINU "NIKAO" OPASAN BETONSKI PLATO! Bez ijedne dozvole - odgovorni u kompaniji Inos Balkan ĆUTE!

Foto: srpskiportal.rs

Zabrinuti građani Surčina koji su, saznali da se u njihovoj opštini gradi skladište za opasan i otrovan otpad bez potrebnih dozvola. Oni su zabrinuti za svoje i zdravlje svoje dece, te su se vodeći time odlučili da preduzmu nešto kako bi se zaštitili.

Kako su objasnili, tu je već izgrađen betonski plato koji preti da postane skladište otrovnog otpada koji može ozbiljno da ugrozi život u pomenutom naselju.

Kako se saznaje kompanija "Inos Balkan", sa sedištem u Valjevu, pre dve godine odlučila je da na jednoj parceli u opštini Surčin napravi pogon za skladištenje čeličnog otpada, a koji bi kasnije otpremala svojoj železari u Bugarskoj.

Za izgradnju pomenutog pogona bila je potrebna dozvola zbog čega je ova kompanija 2022. godine u Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu postrojenja za skladištenje i tretman neopasnog otpada, kako se saznaje, sa namerom da prevari uključila u specifikaciju stavku neopasnog otpada i dve stavke opasnog otpada.

Ubrzo je otkrivena ova prevara, te je Studija odbačena od strane nadležnog gradskog Sekretarijata.

Ipak, to nije smetalo ovoj kompaniji te je bez prihvaćene Studije o proceni uticaja na životnu sredinu izgradila betonski plato za skladištenje otpada, a nakon toga, kako bi prikrila nelegalnu radnju, predala novu Studiju na usvajanje.

Da se radi o čistoj prevari govori i činjenica da, iako je betonski plato već nelegalno izgrađen, rukovodioci kompanije su u novoj Studiji naveli da je on planiran u budućnosti.

Tu nije kraj mlavrezacijama pomenute kompanije. Naime, osim neophodne prihvaćenje Studije, "Inos Balkan" je trebalo pre početka izgradnje betonskog platoa da da obavesti i gradski Zavod za zaštitu spomenika i da prijavi radove nadležnoj upravi za urbanizam, što takođe nije učinjeno.

Da se radi o ozbiljnom krivičnom delu govori i fotografija koja dokazuje da betonski plato u Jakovu postoji iako nijedne dozvole nema.

Naši novinari pokušali su nekoliko puta u dva dana da dobiju odgovor o gore navedenim stavkama od generalnog direktora „Inos Balkana“ Josifa Vangelatosa, ali naši pokušaji su pali u vodu.

Dana 7. septembra na telefon pomenutog rukovodioca javio se izvesni Bojan Avramović sa obraloženjem da njegov nadređeni ne govori dobro srpski jezik. Avramović je prevodio Vangelatosu pitanja našeg novinara, da li je istina da je u Jakovu izgrađen betonski plato bez ijedne dozvole, ali nismo dobili odgovor. Međutim, tokom prevođenja Avramović je prokomentarisao "raspituju se o našem projektu u Jakovu", što pokazuje da "projekta" ima. Ipak, ostalo je nedorečeno, sa obećanjem da će nam se neko javiti.

Na naše insistiranje medija da je prošlo sasvim dovoljno vremena, a da nas pritom niko nije kontaktirao kako je obećano, te da će objaviti tekst i bez njihovog odgovora sa jasnim objašnjenjem šta se dogovdilo, ženski glas sa druge strane je ponovio da je strana firma kojoj treba vremena, a potom i nekoliko puta ponovio da nemaju ništa u Surčinu.

Takođe, ponovo su uzeti kontakt podaci novinara, kao i mejl adresa.

Nakon toga pokušano je još dva puta da se stupi u kontakt sa Vangelatosom, ali je poziv oba puta bio odbijen te, te je poslata automatska poruka "please text me".

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Micotakis

09.09.2023 18:52

Grci ispumpavaju pare iz Srbije, kriminalci obicni.