ERIS POKORIO SRBIJU! Veliki skok zaraženih koronavirusom!

Autor:

Vesti

14.09.2023

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom prethodnih 7 dana u Srbiji je koronavirus potvrđen kod 1.529 osoba. To je za gotovo 500 osoba više u odnosu na prošlu semdicu.

ERIS POKORIO SRBIJU! Veliki skok zaraženih koronavirusom!

Foto: shutterstock

Virus korona protekle nedelje potvrđen je kod 964 testiranih pacijenata, što je veliki skoko, budući da je bolest jedno vreme mirovala.

Istovremeno za nedelju dana tesirano je 7.437 osoba, a prošle sedmice 5.647. 

Srećom, nema preminulih, niti hospitalizovanih osoba.

Podsrtimo, od prvog zabeleženog slučaja zaraze koronavirusom u Srbiji je zaraženo 2.549.375 pacijenata, od ukupno 13.075.582 testiranih.

Trenutno u našoj zemlji obitava podvarijanta omikron soja, Eris, koji je zabeležen  u Južnobačkom okrugu tokom rutinskog nadzora nad ovim virusom.

Profesor dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije rekao je za da se virus se još nije stabilizovao, da se i dalje menja, kao i da će on i dalje da mutira u neke nove podvarijante samo je pitanje kada će da se otkrije.

- Neka će da bude više virulenta, neka malo manja. Ništa nije za brigu. Eris se pojavio u "zgodno" vreme kada raste incidenca obolevanja iz svih drugih razloga - jer se vraćamo sa letovanja, počinju da rade sve škole, više je gužve u gradskom previzu, više nas je u malom prostoru a to sve doprinosi lakšem širenju - podseća prof.dr Stevanović za Telegraf.

Navodi i da su simptomi isti, ali da jednog gotovo da nema.

- Sve počinje sa respiratornom simptomatologijom, jedino što gubitka mirisa i ukusa, praktično gotovo da nema od delta soja. Oni koji su za hospitalizaciju imaju kratak dah, nedostatak vazduha i rendgen nalaz pneumonije - naveo je prof. Stefanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading