BRAČNI PAROVI U PROBLEMU ZBOG RUPE U ZAKONU: Muž i žena oružje (NE) moraju da drže u odvojenim sefovima!

Autor:

Vesti

12.09.2023

18:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U slučaju muža i žene koji imaju svako svoj pištolj, registrovane sa dozvolom za držanje, da li mogu da ih drže u istom sefu illi su u obavezi da ih čuvaju u dva odvojena sefa u istoj kući?

BRAČNI PAROVI U PROBLEMU ZBOG RUPE U ZAKONU: Muž i žena oružje (NE) moraju da drže u odvojenim sefovima!

Foto: Shutterstock

Svi koji poseduju registrovano oružje, uz neophodnu dozvolu, koju izdaje MUP, moraju da ispunjavaju i zakonske uslove za njihov bezbedan smeštaj i čuvanje. 

To znači da ga čuvaju odvojeno od municije u posebnim sefovima, da bi, između ostalog, na adekvatan način bio sprečen pristup maloletnicima i svim drugim neovlaštenim licima. U suprotnom svakom, ko pravilno ne čuva oružje, preti kazna zatvora do 60 dana ili novčana od 20.000 do 150.000 dinara ili mera oduzimanja istog.

Jasno je, dakle, da svaki vlasnik oružja mora adekvatno da ga čuva u sefu u kući, ali kako se postupa u slučaju da i muž i žena imaju, recimo, svako svoj pištolj, registrovane sa dozvolom za držanje? Da li mogu da ih drže u istom sefu ili su u obavezi da ih čuvaju u dva odvojena sefa u istoj kući? To je nedoumica za pojedine bračne parove što ne čudi jer, kako za Republiku ukazuju upućeni, tu je rupa u zakonu.

- Zakonom to nije definisano, jasno precizirano - priča za Republiku advokat Svetozar Vujačić. 

U perspektivi to bi, kako dodaje, trebalo regulisati. Do tada, zaključuje Vujačić, ipak je najsigurnije iz više razloga da muž svoje oružje čuva u jednom sefu, a supruga svoje u drugom: 

- To nije precizirano po aktuelnim propisima. I može na terenu, kada se rade kontrole, biti prepušteno slobodnom tumačenju nadležnih. Naime, s jedne strane, ako jedna osoba može da drži nekoliko komada oružja u jednom sefu, zašto ne bi mogli supružnici u istom sefu u kući, stanu, gde već žive, da čuvaju dva komada. S druge strane, međutim, tu je i začkoljica. Samo vlasnik je ovlašćen da pristupa oružju za koje ima dozvolu. Niko drugi, pa ni suprug, odnosno supruga. Otuda je možda najsigurnije i najbezbednije čuvati ih u odvojenim sefovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading