SLEPU ŽENU VOZAČ IZBACIO IZ AUTOBUSA! Urlao i pretio pred svima: ''Kada mene vidiš, ne smeš da uđeš!''

Autor:

Vesti

11.09.2023

18:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vozač autobusa izbacio slepu ženu, vikao i pretio joj.

SLEPU ŽENU VOZAČ IZBACIO IZ AUTOBUSA! Urlao i pretio pred svima: ''Kada mene vidiš, ne smeš da uđeš!''

Foto: Shutterstock

Vozač autobusa na relaciji Sremska Mitrovica - Beograd, u dva navrata je sprečio ulazak slepe žene u autobus, pretivši joj rečima: ''Kada mene vidiš, ne smeš ući u ovaj autobus!''.

- Živela sam u Beogradu, a sada već deset godina u Sremskoj Mitrovici. Članica sam Udruženja slepih i slabovidih, a preko njih sam od ministarstva dobila ovu plavu knjižicu za povlašćen prevoz, imam šest vožnji godišnje u međugradskom prevozu, koje plaćam samo 25 odsto. To pravo koristim za odlazak do Beograda, gde idem na terapije oka u Očnoj klinici. Kako živim u naselju u centru Mitrovice pored autobuskog stajališta, tu uvek čekam autobus za Beograd, uz pomoć komšija koji me dovedu, dok me na stanici u Beogradu pričeka sestra - priča Velinka Radotović (61).

Ona tvrdi da pravo povlašćenog prevoza koristi godinama, a da je samo sa ovim vozačem imala problem. Kako kaže, sedmog avgusta, a zatim i dan kasnije, kada je pokušala da uđe u autobus za Beograd i pokazala plavu knjižicu sa povlašćenim vožnjama, pomenuti vozač je pred punim autobusom počeo da viče, preti joj i isteruje je napolje.

- Vikao je da neće da se petlja, da naplaćuje 25 odsto, da moram da se vratim na glavnu stanicu da mi tamo udare pečat. Glavna stanica od mog stana udaljena je preko dva kilometra, što ja, kao slepa osoba peške ne mogu preći. Znači, svaki put još dodatni troškovi za gradski taksi. Rekla sam mu da ja godinama ovde ulazim i da ni sa kim nikada problema nisam imala, ali, nikakve vajde, morala sam da izađem. Drugi put isto, oko 8.15 ujutru čim sam zakoračila da uđem, on viče: "Kad god vidiš mene, ne smeš ući u autobus!’" Pa, nije njemu njegov tata kupio taj autobus, pa da mi preti! Toliko sam se uzbudila da mi je pozlilo! Zamislite tog poniženja kako sam se osećala! - ispričala je Velinka za "Sremskomitrovački portal".

Takođe, prema njenim rečima, vozač je zatim odbio da stane da ona izađe i rekao joj da je vozi do glavne autobuske stanice da ''sve objasni kontroloru''.

Neprijatnost je odmah prijavila Udruženju slepih i slabovidih Sremske Mitrovice, koje je potom dopise uputilo na adrese Ministarstva socijalne zaštite, Savezu slepih Srbije, Gradskoj upravi za socijalnu zaštitu Grada Sremska Mitovica, kao i kompaniji čiji vozač je priredio neprijatnu scenu.

- Naše udruženje je odmah po pritužbi naše članice na ponašanje vozača autobusa i na nečuvenu neprijatnost, prilikom koje joj je onemogućen prevoz do Beograda na lekarski pregled, reagovalo. Zakonom o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom jasno je definisano da je "zabranjeno vršiti diskriminaciju zbog invalidnosti u prevozu u svim granama saobraćaja". Takođe, u istom zakonu član 29. navedeno je: "Posebno težak oblik diskriminacije zbog invalidnosti predstavlja uznemiravanje, vređanje i omalovažavanje putnika sa invaliditetom u toku putovanja od strane posade prevoznog sredstva zbog njegove invalidnosti - izjavila je Gordana Rogan, predsednica Udruženja slepih i slabovidih Sremske Mitrovice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Sremac

13.09.2023 13:36

Suspenzija i kazna.