SRBE OVA ISTINA GAĐA U GEN! Šljivovica NIJE najstarije srpsko piće, mnogi su ostali zabezeknuti odgovorom

Autor:

Vesti

08.09.2023

15:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šljivovica je za naš narod mnogo više od pića.

SRBE OVA ISTINA GAĐA U GEN! Šljivovica NIJE najstarije srpsko piće, mnogi su ostali zabezeknuti odgovorom

Foto: commons.wikimedia.org

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji Ninoslav Nikićević govorio je nedavno o tome koliko je velika vest što je šljivovica i stavljena na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, ali je otkrio i koje piće je starije.

Šljivovica je, kaže, za naš narod mnogo više od pića. Navodi da se, uz jabukovaču, kruškovaču pila i pre Kosovskog boja.

- Najstarija je medovača, medovina, arak, ali šljivovica je na ovim prostorima utkana u gene - rađanje deteta - šljivovica, kad neko nažalost premine - šljivovica, kad se išlo u rat - šljivovica, slavljenje pobede - šljivovica - naveo je.

Foto: Shutterstock

Rakija šljivovica

Inače, profesor je magistrirao i doktorirao na šljivi požegači. Požegača je, preneo je, doneta iz Turkmenije u šestom veku, a crna ranka je naša sorta.

Preko hiljadu i kusur godina vezani smo za tu šljivovicu, kroz čitavu našu istoriju se provlači šljivovica odnosno šljivova prepečenica, kaže i dodaje:

- Sada nam predstoji daleko teži put - da zaštitimo tehnologiju.

Svi je vole

Medovača je piće koje se dobija destilacijom potpuno, ili delimično fermentisanog meda. Ova rakija je zapravo fermentisani rastvor sortiranih medova koji se dobija destilacijom prevrelog meda. Ukus, gustina, boja i jačina zavise od toga koji se med upotrebi, kao i na koji način se primeni proces pripreme. 

Medovina, medovača i meduška - postoji li razlika? 

Foto: Printscreen/Youtube/ ki fokus

Medovina

Prilikom posete nekih od beogradskih barova, ili kafana u unutrašnjosti, na karti pića možete zapaziti medovinu, medovaču i medušku. Pitanje koje se postavlja jeste: da li je reč o sinonimima za isto piće, ili su u pitanju različiti alkoholni napici. 

Odgovor glasi: radi se o različitim pićima. 

Naime, med je jedna od omiljenih namirnica kao dodatak alkoholni pićima, pa se tako ova poslastica može naći u viskiju ali i u vinu. Tako dolazimo do objašnjenja šta je medovina - specifično vino sa dodatkom meda, pisali su beogradski mediji.

Dalje, medovača je piće o kom govorimo i koje se dobija isključivo destilacijom fermentisanog mednog rastvora. 

Meduška je izuzetno popularno piće, koje često predstavlja zamenu za medovaču, a reč je o nekoj voćnoj rakiji koja se zaslađuje mednim rastvorom. Kada se pravi domaća medovača, ona se najčešće pravi upravo kao meduška, tako što se šljivovici dodaje med i destilovana voda. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading