U ZNAK ZAHVALNOSTI ZA DOBRA DELA PREMA SRBIMA: Eparhija mileševska dodelila orden Belog Anđela Prvog reda sestrinstvu manastira Sveta Lidija iz Asprovalte!

Autor:

Vesti

08.09.2023

13:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Manastir Svete Lidije je u vreme poslednjeg rata pomagao mnogim ranjenicima, mladima, tamo su prihvatili decu koja su ostala bez roditelja u svim krajevima bivše Jugoslavije

U ZNAK ZAHVALNOSTI ZA DOBRA DELA PREMA SRBIMA: Eparhija mileševska dodelila orden Belog Anđela Prvog reda sestrinstvu manastira Sveta Lidija iz Asprovalte!

Foto: Eparhija Mileševska

Episkop Atanasije uručio je juče u Mileševi u ime sestrinstva manastira Mileševa i Eparhije mileševske Orden Belog Anđela Prvog reda sestrinstvu manastira Sveta Lidija iz Asprovalte u Grčkoj. Orden je uručen zbog mnogobrojnih dobrih dela sestara ovog manastira.

Foto: Eparhija Mileševska

Episkop Atanasije zahvalio se sestrinstvu grčkog manastira na dobročinstvu

Kada je srpskom narodu bilo najteže, u zadnje vreme, jer je bilo mnogo takvih vremena, za vreme ovog zadnjeg rata, naš bratski grčki narod, i posebno manastir Svete Lidije, pokazao je materinsku i očinsku ljubav tako što su svojim dobrim delima pomogli mnogim ranjenicima, mladima, tamo prihvatili decu koja su u svojoj otadžbini ostala bez roditelja, u svim krajevima bivše Jugoslavije. Sestrinstvo manastira Sveta Lidija, sa svojim duhovnicima, osposobljavalo je te mališane da na zdrav i bezopasan način dalje nastave svoj život - poručio je vladika Atanasije. 

Foto: Eparhija Mileševska

Vladika Atanasije je istakao da su Grci bratski narod

Arhimandrit Nikanor, duhovnik manastira Sveta Lidija i predvodnik ove grupe poklonika, najtoplije se zahvalio Episkopu Atanasiju, monahinjama manastira Mileševe i svim vernima na srdačnom dočeku i rečima ljubavi koje su dobili i doživeli u ovoj drevnoj srpskoj svetinji. 

Foto: Eparhija Mileševska

Sestrinstvo manastira Sveta Lidija

- Centar Jevanđelja je ljubav. To je ona ljubav na koju smo svi pozvani da pokažemo, ona ljubav koja živi u manastirima, koja je temelj svih manastira, ali, to je ona ljubav koja je sam Bog, jer Bog jeste ljubav - poručio je arhimandrit Nikanor i nastavio: 

Foto: Eparhija Mileševska

Neraskidive veze

- U praksi ljubav se pokazuje tako što ako je neko nag obucite ga, ako je neko gladan nahranite ga, ako je neko žedan napojte ga, ako je neko stranac ili bolestan primite ga u svoj dom. To je u praksi radio blaženopočivši arhimandrit Teofil, iguman manastira Sveta Lidija, koji je za vreme ratova i problema na ovim prostorima, tu decu koja su stradala primao i pokazivao prema njima upravo takvu ljubav.

Mileševsko monaško sestrinstvo pripremilo je u manastirskoj gostoprimnici zajednički ručak za sve drage goste. Pre ispraćaja na put monahinje su gostima pokazale i mileševsku riznicu pa su tako zaokružile ovu njihovu posetu našem drevnom slavnom manastiru koji sa ponosom svedoči o pravoslavnoj istoriji ovoga kraja dugoj preko osamsto godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading