PIĆEMO RAKIJU OD PROŠLE GODINE, ŠLJIVA JE SADA DUPLO MANJE: Loši vremenski uslovi desetkovali rod ovog voća, pozni prolećni mraz ih uništio (FOTO)

Autor:

Vesti

07.09.2023

15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji se godišnje proizvede od 300 do 600 hiljada tona ovog voća,

PIĆEMO RAKIJU OD PROŠLE GODINE, ŠLJIVA JE SADA DUPLO MANJE: Loši vremenski uslovi desetkovali rod ovog voća, pozni prolećni mraz ih uništio (FOTO)

Foto: rina

Loši vremenski uslovi ove sezone desetkovali su rod šljiva u čačanskom kraju, nadaleko čuvenom upravo po proizvodnji ovog voća. Meštani okolnih sela uz osmeh kažu, iako im do šale baš i nije, da će se po svemu sudeći piti prošlogodišnja rakija, jer ove jeseni neće imati šta da založe u kazanima, poznatim i kao vesele mašine.

- Moji zasadi se prostiru na sedam hektara, a rod je ove godine manji za nekih 50 odsto. Sve je bilo kako treba, dok nisu krenuli mrazevi koji su uništili drugu polovinu. Međutim, ono što je ostalo moramo priznati da je dobrog kvaliteta jer pred samu berbu nije bilo kiše. To nas je Bog pogledao - kaže za RINU voćar Radomir Ljujić iz sela Mrčajevci.

Foto: rina

 

Prodajna cena šljiva po kilogramu ove sezone je 15 dinara. Dok voćari plate radnike po dnevnici od 4.000 dinara, zarada i nije preterano velika ako se uzme u obzir količina ovogodišnjeg roda.

Prema podacima Instituta za voćarstvo u Čačku, u Srbiji se godišnje proizvede od 300 do 600 hiljada tona ovog voća, ali zbog već pomenutih loših vremenskih uslova pitanje je da li će ovogodišnji rod preći i tu donju granicu.

- Poslednja zima je bila dosta topla, zatim smo tokom prolećnih meseci imali pozne mrazeve, sneg u aprilu, kišni maj i jun i nakon toga druga polovina juna i prva polovina avgusta u nekim predelima poprilično sušni. To su faktori koji su uticali na dosta slabiji rod šljive nego što je to uobičajeno - rekao je dr Nebojša Milošević iz čačanskog Instituta za voćarstvo.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading