OVIH DESET GRADOVA I OPŠTINA PRELAZI NA KORIŠĆENJE ZELENE ENERGIJE: Novi projekat Ministarstva rudarstva i energetike vredan 40,5 miliona evra

Autor:

Vesti

07.09.2023

15:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Primenom mera energetske efikasnosti potrošnja primarne energije smanjiće se za dodatnih 61 GWh.

OVIH DESET GRADOVA I OPŠTINA PRELAZI NA KORIŠĆENJE ZELENE ENERGIJE: Novi projekat Ministarstva rudarstva i energetike vredan 40,5 miliona evra

Foto: Promo foto

Prelaskom na korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE), kroz novi projekat Ministarstva rudarstva i energetike vredan 40,5 miliona evra, 10 gradova i opština u Srbiji unaprediće svoje sisteme daljinskog grejanja i zaštite životne sredine.

U okviru Projekta obnovljivih izvora energije u Srbiji, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Republike Austrije i Švajcarske konfederacije, izabrano je 10 jedinica lokalne samouprave koje će učestvovati u programu: Bečej, Bogatić, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar, Pančevo, Paraćin i Vršac.

Procenjena vrednost Faze 1 je 40,5 miliona evra, a uskoro se očekuje potpisivanje finansijskih sporazuma, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

"Ovim projektom nastavljamo sa uvođenjem obnovljivih izvora energije u sektor daljinskog grejanja koje smo uspešno započeli izgradnjom toplana na biomasu, od kojih su tri već puštene u rad, a na četvrtoj uskoro počinju radovi. Nove investicije obezbediće da građani imaju pouzdano i kvalitetno grejanje, a da toplane funkcionišu efikasnije, da koriste zelenu energiju i istovremeno čuvamo životnu sredinu", izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Dodala je da će se projektom finansirati zelene tehnologije u sistemima daljinskog grejanja, pre svega toplotne pumpe, solarni kolektori, geotermalna energija, kao i automatizacija toplotnih podstanica kako bi planirani projekti ostvarili maksimalnu efikasnost.

Kako je navedeno, nakon realizovanih ulaganja, toplane u 10 izabranih lokalnih samouprava proizvodiće oko 115 GWh toplotne energije iz OIE, a ukupna količina toplotne energije proizvedene iz obnovljivih izvora u Srbiji povećaće se sa sadašnjih 95 GWh na 210 GWh.

Potrošnja primarne energije smanjiće se za dodatnih 61 GWh primenom mera energetske efikasnosti, a projekat će doprineti i boljoj zaštiti životne sredine, kroz smanjenje godišnje emisije SO2 za 14.600 tona.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading