ČUVAJTE SE AMBROZIJE U NAREDNOJ NEDELJI: Očekuje se porast koncentracije polena "kraljice alergena"

Autor:

Vesti

30.08.2023

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Toplo i suvo vreme pogoduje većem otpuštanju polena u vazduh, dok kiša privremeno smanjuje koncentraciju polena u vazduhu.

ČUVAJTE SE AMBROZIJE U NAREDNOJ NEDELJI: Očekuje se porast koncentracije polena "kraljice alergena"

Foto: pixabay.com

Biljka poznata kao "kraljica alergena," ambrozija, može dostići visinu od čak dva metra. Njen cvetni period proteže se od prvog dela jula pa sve do druge polovine septembra. Iako je najrasprostranjenija u Vojvodini, njeno prisustvo proširilo se širom cele zemlje, a osobe koje pate od alergija dobro znaju koliko njeno prisustvo može uticati na njihov svakodnevni život.

Toplo i suvo vreme pogoduje većem otpuštanju polena u vazduh, dok kiša privremeno smanjuje koncentraciju polena u vazduhu. Zbog toga je preporučljivo da osobe osetljive na polen smanje svoje aktivnosti na otvorenom tokom ovakvih perioda, navodi Informer.

Najčešći simptomi koji ukazuju na alergiju:

Republika

Foto: Photo by Brittany Colette on Unsplash

Foto: Ilustracija

* učestalo kijanje

* svrab u nosu i grlu

* vodeni iscedak iz nosa

* začepljen nos

* osećaj peckanja i suzenje očiju

* konjuktivitis

* otok očnih kapaka

* otežano disanje i upala disajnih puteva

Ono što možda mnogi nisu svesni, a što stručnjaci ističu, jeste da nelečene alergije mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje, uključujući razvoj bronhijalne astme.

Neophodno je povećati nadzor nad prisustvom ambrozije kako na privatnim tako i na javnim zelenim površinama, te preduzeti adekvatne mere za njeno suzbijanje i uklanjanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading