"BEZREZERVNO PODRŽAVAMO INICIJATIVU ZA UVOĐENjE SOCIJALNE GARANTOVANE PENZIJE“! Ružica Belanović, predsednica Gradske organizacije penzionera Beograda!

Autor:

Vesti

25.08.2023

15:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predlažemo da taj poseban institut socijalne politike bude obavezni sastavni deo buduće Strategije o starima.

"BEZREZERVNO PODRŽAVAMO INICIJATIVU ZA UVOĐENjE SOCIJALNE GARANTOVANE PENZIJE“! Ružica Belanović, predsednica Gradske organizacije penzionera Beograda!

Foto: Printskrin/Granska organizacija penzionera Beograda

Ružica Belanović

Inicijativa za uvođenje socijalne garantovane „penzije“ u Srbiji ne manje od 100 evra za sve naše građane starije od 65 godina (za žene 63,5 godina) koji ne ispunjavaju uslove za penziju, a pritom nemaju nikakve prihode, naišla je na potpuno odobravanje i bezrezervnu podršku u Gradskoj organizaciji penzionera Beograda. 


- Izuzetno nas je obradovala vest da je podneta zvanična inicijativa za uvođenje takozvane socijalne garantovane „penzije“. To će posebno obradovati i mnoge stanovnike  Beograda, koji su potencijalni primaoci tog posebnog vida socijalnog davanja. Uvidom u raspoloživu dokumentaciju  utvrdili smo da postoji ne mali broj naših sugrađana – muškaraca i žena koji iz raznih razloga nisu stekli uslove za penziju, stariji su od 65 godina, ne primaju socijalnu pomoć i nemaju druge prihode. Među njima je najviše žena. Ima ih u gradskom jezgru, ali, ipak, najviše ih je u 157 sela na teritoriji beogradskih opština. Reč je o majkama koje su rađale i podizale decu, bile stubovi porodica predano radile u domaćanstvima i poljoprivrednim gazdinstvima, a danas nemaju svoj dinar - ističe Ružica  Belanović, predsednica Gradske organizacije penzionera (GOP) Beograda, koja u svom sastavu ima 17 opštinskih i 15 granskih udruženja penzionera i zastupa interese 385.000 penzionera Beograda, od kojih 132.000 su i zvanično članovi GOP-a Beograda i objašnjava. 

- Njima će puno značiti tih 100 evra, jer će im omogućiti zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Posebno je važno da još jednom objasnimo da nije reč o klasičnoj penziji, već o posebnom institutu socijalne politike. I da se sredstva za to davanje neće isplaćivati iz kase RF PIO, već iz republičkog budžeta.  

Ružuca Belanović posebno ističe neophodnost da socijalna garantovana „penzija“ bude sastavni deo strateških dokumenata koja se odnose na položaj starijih: 

- Ovih dana je organizovana javna rasprava o Strategiji o starima za period 2024-2030. godine. Mi se, kao društveno odgovorna organizacija, zalažemo da socijalna garantovana penzija, kao poseban institut buduće socijalne politike bude sastavni deo nove Strategije za unapređenje položaja starijih lica.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading