DA LI TREBA SISATI OTROV AKO VAS UJEDE ZMIJA!? Evo šta savetuju stručnjaci!

Autor:

Vesti

21.08.2023

09:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za svaki ujed zmije trebalo bi se obratiti lekaru. Najčešći ujedi zmija su za skočni zglob, bitan je hitan transport. Gdegod da smo u Srbiji, može se stići do lekara, mi nemamo smrtni slučaj od ujeda zmije u Srbiji, kaže doktorka.

DA LI TREBA SISATI OTROV AKO VAS UJEDE ZMIJA!? Evo šta savetuju stručnjaci!

Foto: RINA

Stanari zgrade u Ulici Kraljevića Marka u Novom Sadu zatekli su pitona u hodniku svoje zgrade. Pozvali su policiju koja je na teren izašla sa stručnjacima iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Kako je piton dospeo u hodnik stambene zgrade, gde se sada nalazi I šta će sa njim biti, priča stručnjak za gmizavce i vodozemce Vladimir Dobretić.

- Piton je pobegao vlasniku jer to nije vrsta koja živi kod nas. Utvrdićemo da li zmija ima mikročip i vlasnika, što znači da je legalno kupljena. Ukoliko je ilegalno uvezena u Srbiju i li ovde kupljena, zmija će biti prebačena u prihvatilište za divlje životinje Zoo vrta Palić - kaže Dobretić.

Opisao je kako je izgedao njegov izlazak na teren posle poziva uznemirenih stanara.

- Bili su u panici, to je trajalo neko vreme, ja sam stigao pola sata nakon prvog poziva. Zmija je bila na gelenderu, bilo je više stanara, dece, ljudi iz policije. Nekima je čak bilo i zanimljivo. Uhvatili smo zmiju i stavili je u vreću, ovaj primerak je nekih 80 santimetara, što je starost do godinu i po dana, a ova vrsta ne naraste više od metar i po i zahvalna je u terarstici, nije opasna ni agresivna - dodaje Dobretić.

A u Kragujevcu je 15-godišnjeg dečaka iz Jagodine, tokom vikenda, ujela je zmija za koju se sumnja da je otrovnica. On je,nakon što mu je ukazana hitna medicinska pomoć, upućen na infektivnu kliniku kragujevačkog Kliničkog centra.

Ono što je najvažnije je da je dečak sada dobro, a iz Zavoda za urgentnu medicinu u Kragujevcu u Redakciju se uključila novinarka Ivana Đorđević.

- Koga zmija ujede, i guštera se plaši. Ali kao i za većinu urgentnih situacija panika nije dobra. Pričamo o zmijama, kako prepozmati ujed otrovnice... Kad se desi ujed, često se zmija i ne vidi, sve što treba uraditi u hitnoj situaciji, ne bi trebalo sisati otrov, ali ga istisnuti i smanjiti aktivnost na minimum - kaže dr Jelena Tijanić iz Zavoda za Urgentnu medicinu u Kragujevcu.

- Za svaki ujed zmije trebalo bi se obratiti lekaru. Najčešći ujedi zmija su za skočni zglob, bitan je hitan transport. Gdegod da smo u Srbiji, može se stići do lekara, mi nemamo smrtni slučaj od ujeda zmije u Srbiji - dodala je dr Tijanić.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading