RASTE BROJ POZITIVNIH NA KOVID Novi soj "pirola" još nije detektovan, Srbiju i dalje trese OMIKRON!

Autor:

Vesti

20.08.2023

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez obzira na to što je Svetska zdravstvena organizacija ukinula pandemiju, ono što je važilo na početku, nastavlja da važi i sada, upozorava dr Snežana Rsovac.

RASTE BROJ POZITIVNIH NA KOVID Novi soj "pirola" još nije detektovan, Srbiju i dalje trese OMIKRON!

Foto: Tanjug/AP

Testiranje na koronu

Nova varijanta koronavirusa sa velikim brojem mutacija registrovana je u četiri zemlje. Dr Snežana Rsovac specijalista pedijatrije i dečje pulmologije Dečje klinike u Tiršovoj kaže da se novi soj prati, ali da nisu dobili obaveštenje da je registrovan kod nas.

Gostujući u Dnevniku RTS-a ona je izjavila da to jeste novi soj sa mnogo mutacija i da je zato stavljen pod nadzor. 

"Kada kažemo nadzor, prati se, mi još uvek nemamo dovoljno podataka u svetu, a to znači da svaki virus koji lakše zaobiđe imunološki sistem ili koji može da da težu kliničku sliku i lakše zaobilazi imuni sistem je interesantan i potrebno je pod nadzorom držati tu situaciju i videti kako će se dešavati", kaže dr Rsovac.

Napominje da imamo blagi porast pozitivnih testova, nešto malo više nego pre mesec dana.

Foto: RTS/printscreen

 

"Što se tiče dece, ona se i dalje sporadično javljaju u kliničkoj slici. To je prvo slično prehladi i dalje. Mi nismo još uvek dobili obaveštenje da je detektovana ‘pirola’ kod nas. Kod nas ima omikrona i tih podsojeva omikrona. Niko od dece nije imao težu kliničku formu koja je zahtevala neku dugotrajniju hospitalizaciju ili bilo kakav drugi intenzivni oblik lečenja. Koliko znam to se odnosi i na odrasle u ovom trenutku", napominje dr Rsovac.

Navodi da ono što je važilo na početku, nastavlja da važi i sada, bez obzira na to što je Svetska zdravstvena organizacija ukinula pandemiju.

"A to je pranje ruku, vođenje računa ukoliko imate kijavicu, ne ići u kolektiv, posebno temperature. I dalje su čulo ukusa i mirisa ona koja budu češće zahvaćena kod korone nego kod ostalih prehlada, virusa gripa, parainfluence, svega onoga što može da imitira respiratorne simptome koje daje i koronavirus", ukazuje dr Rsovac.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading