ŠPIJUNSKA OPREMA DANAS JE SVIMA NA DOHVAT RUKE: Platio 30 evra i otkrio da ga žena vara: "Rekla mu da ide kod majke, a ona u Inđiji sa drugim"

Autor:

Vesti

20.08.2023

10:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mobilni telefon je tempirana bomba kada se radi o tajnom praćenju i prisluškivanju. Najčešće provere su provere bračne vernosti, kaže Božidar Spasić.

ŠPIJUNSKA OPREMA DANAS JE SVIMA NA DOHVAT RUKE: Platio 30 evra i otkrio da ga žena vara: "Rekla mu da ide kod majke, a ona u Inđiji sa drugim"

Foto: TV Prva/Printscreen

Zahvaljujući internetu danas svako može da nabavi špijunsku opremu. Prisluškivači, snimači razgvora, mikro kamere, detektori bubica, lokatori za vozila, bubice za uho... postali su dostupni svima. Međutim, iako samo posedovanje nije zabranjeno, zloupotreba ovih uređaja jeste.

Advokat Boško Žurić objašnjava da ukoliko je pravno lice registrovano za takvu vrstu prodaje, apsolutno ne postoji nikakva zakonsta prepreka za samu prodaju.

-Ali drugo pitanje je da li je legalno korišćenje takve kupljene opreme i pre svega zavisi od toga da li se ta oprema koristi na osnovu zakonskog ovlašćenja ili na osnovu ovlašćenja onog lica prema kome se to primenjuje - rekao je on u jutarnjem programu TV Prva i dodao:

-Tehnika je toliko napredovala da takvu vrstu opreme možete naći u svakoj bolje opremljenoj radnji za prodaju mobilnih telefona ili računara. Naravno, moguća je kupovina preko interneta, što znači da tu ne postoje neke specijalne dozvole za samu prodaju. Mnogo više zakon propisuje strože uslove za upotrebu takve opreme. Nije zabranjena sama kupovina te robe".

Bivši pripadnik DB Božidar Spasić je istakao da se cene za ove uređaje kreću od 10 evra, pa sve do nekoliko hiljada evra, za neku najskuplju opremu koja je vezana za laptopove i servere.

-Naša javnost nema predstavu koliko se raširila ta trgovina tim uređajima, za tajno praćenje, tajno snimanje i prikupljanje raznoraznih informacija privatnim putem. Recimo uređaj za tajno prisluškivanje košta 10 evra i on je u vidu USB. Možete sa njim da snimite ceo razgovor, a da sagovornik nema predstavu da ste vi to snimili i da će negde zloupotrebiti ili mu služi kao neki dokaz ili lične potrebe. Za te neke male sitnice cena je 10, 30, pa sve do 100 evra - rekao je Spasić u jutarnjem programu TV Prva i pokazao uređaj za tajno praćenje koji košta 70 evra.

-Ima neku magnetnu tačku, vi to zakačite za nečija kola i u bukvalnom smislu reči možete da pratite kretanje onoga koga pratite ili bilo šta da radite. To je jedan od najčešće korišćenih uređaja. Uglavnom uređaji dolaze iz Kine. Na crnom tržište imate tonu i tonu uređaja u hemijskim olovkama, satovima ili već bilo kako. Cene uopšte ne predstavljaju nikakav problem za kupca - rekao je Spasić.

Kako navodi bivši pripadnik DB, najčešće provere su provere bračne vernosti, i to preko mobilnog telefona.

-Mobilni telefon je tempirana bomba kada se radi o tajnom praćenju, prisluškivanju. Postoje softveri koje možete da zakupite na 7, 15, mesec dana, gde vam on omogućuje da vi, firma vam ubaci taj softver u vaš telefon, sedam dana za sumu od 30 evra možete pratiti određenu osobu - rekao je Spasić i dodao:

-Imali smo primer da momak dovede devojku u Beograd i malo, malo ta devojka mora da ide kod mame, tu negde u okolini Smedereva. Njemu bilo sumnjivo što ona ide i on zamoli da mu se taj softver upali. Sedeli su on i brat i postalo im je sumnjivo, a na kraju se ustanovilo da ona nikad nije ni otišla kod svoje mame, već je išla ka Inđiji. Braća sela u kola, otišla tamo i našli su je sa drugim čovekom - rekao je on.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading