OVAJ DRAGULJ SRBIJE JE KANDIDAT ZA NAJLEPŠE SELO NA SVETU! Poznat je po najvećem broju vodenica, a jedan je od NAJUGROŽENIJIH lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope!

Autor:

Vesti

18.08.2023

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Selo ima ogroman potencijal za razvoj seoskog turizma!

OVAJ DRAGULJ SRBIJE JE KANDIDAT ZA NAJLEPŠE SELO NA SVETU! Poznat je po najvećem broju vodenica, a jedan je od NAJUGROŽENIJIH lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope!

Foto: Youtube/Rtv Mlava

Selo Bistrica, nazvano po istoimenoj reci, je izuzetno specifično mesto po svojim karakteristikama. Nalazi se na deset kilometara udaljenosti od Petrovca na Mlavi i izdvaja se po tome što na malom prostoru poseduje najveći broj vodenica u Srbiji. Osim svoje potencijalnosti za razvoj seoskog turizma, Bistrica je takođe kandidat za titulu najlepšeg sela na svetu.

Na dužini od pet kilometara, unutar netaknute prirode, nalazi se deset očuvanih vodenica i dve valjavice. Od ovih vodenica, osam je i dalje u funkciji zahvaljujući predanim potomcima vlasnika, kao što je Snežana Vasić, suvlasnica vodenice Milisavčić.

Foto: Youtube/Rtv Mlava

Etno selo Bistrica

- Ova vodenica je izgrađena od strane pradede moje bake s očeve strane. Pretpostavljam da smo sedma generacija koja se bavi održavanjem ove vodenice - kaže Snežana.

Bistrica je ove godine nominovana za prestižnu titulu najlepšeg sela na svetu, nagradu koja dolazi od Svetske turističke organizacije. Ali to nije sve - Bistrica je takođe uključena u listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi, prenosi Koreni.rs.

Cilj celog projekta je upoznati evropsku javnost sa ovim lokalitetom i podstaći dalje očuvanje i razvoj kulturnog nasleđa ne samo u Bistrici, već i širom Srbije. Dr. Vedrana Lazerević iz Turističke organizacije "Petrovac" ističe:

- Ovo je način da naša opština i cela Srbija stupe u interakciju sa Evropom.

Selo ima ogroman potencijal za razvoj seoskog turizma, što je dugo bila Gorica Marinkovićeva ambicija. Konačno, njen san se polako ostvaruje kroz apartmane "Gorica Bistrica".

- Šteta je ne iskoristiti ovakav potencijal i ovo idilično Homolje, koje se vidi s ove tačke. Potok prolazi kroz selo na veoma romantičan način, i zaista je šteta ne doživeti to - ističe Gorica.

Bistrica je selo značajnih ličnosti kao što je Dragutin Tomašević, čuveni maratonac i prvi olimpijac iz Srbije. Uspehe svog slavnog dede čuva njegov unuk Radiša Rajković, koji je uvek spreman da podeli anegdote o njemu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading