SRBI SE NADMEĆU U KUVANJU TESTISA, MUDOBOJ JEDINSTVENA MANIFESTACIJA U SVETU! Na meniju ima svega, od mesa AJKULE do vilinog konjica!

Autor:

Vesti

18.08.2023

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija se ističe po mnogim posebnostima, a jedna od zapaženih je manifestacija po imenu Mud(r)ijada.

SRBI SE NADMEĆU U KUVANJU TESTISA, MUDOBOJ JEDINSTVENA MANIFESTACIJA U SVETU! Na meniju ima svega, od mesa AJKULE do vilinog konjica!

Foto: RINA

Ova manifestacija je jedinstvena jer predstavlja svetsko takmičenje u spremanju belih bubrega.

Ove godine se održava već 19. put i zakazana je za 2. septembar u selu Lunjevica kod Gornjeg Milanovca. Pripreme počinju dan ranije, 1. septembra, formiranjem tzv. Mudrustičkog kampa, dok se glavno takmičenje, nazvano Mud(r)oboj, održava u subotu tačno u podne.

Sve je počelo zahvaljujući Ljubomiru Eroviću iz Gornjeg Milanovca, koji je stvorio ovu jedinstvenu manifestaciju. Nakon njegove smrti 2019. godine, tradiciju je nastavila njegova kćerka Jovana. Ovogodišnja Mudrijada se održava u selu Lunjevica kod Gornjeg Milanovca, prenosi RINA.

Foto: RINA

Mud(r)ijada, takmičenje u kuvanju testisa

Manifestacija se proslavila širom sveta, a u njoj su učestvovale ekipe iz Amerike, Australije, Finske, Albanije, Bugarske i drugih zemalja. Glavni cilj je druženje i uživanje u dobroj atmosferi, ali i u gastronomskim specijalitetima, posebno u belim bubrezima. Jovana Erović, organizatorka ovog jedinstvenog događaja, ističe da su tokom godina imali zaista neobične priče, gde su takmičari donosili čak i belo meso bubrega od vilinog konjica i ajkule.

Na Mud(r)ijadi se okupljaju različite takmičarske ekipe, od prijatelja amatera do profesionalnih kuvara. Svaka ekipa ima najmanje tri člana, a jedini sastojak u njihovim šerpama je belo meso bubrega. Glavna nagrada za najbolji gulaš je neobična drvena skulptura muškarca sa erekcijom, koja se svake godine prenosi pobedniku.

O tome koji je gulaš najbolji odlučuje stručni žiri sastavljen od gurmana, kuvara, novinara i umetnika. Mud(r)ijada je postala značajan događaj koji spaja ljubitelje gastronomije i jedinstvenog iskustva širom sveta, uz naglasak na kreativnost i nekonvencionalnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading