NOVI SOJ KORONE VEĆ STIGAO U SRBIJU!? Da li postojeća vakcina štiti od ERISA i da li vakcinisani treba da prime još jednu dozu

Autor:

Vesti

17.08.2023

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci upozoravaju da ukoliko "Eris" već nije stigao u Srbijutu, sigurno ćestići i to veoma brzo, naročito zbog toga što je u Grčkoj, gde letuje veliki broj srpskih turista, on dominantna vrsta.

NOVI SOJ KORONE VEĆ STIGAO U SRBIJU!? Da li postojeća vakcina štiti od ERISA i da li vakcinisani treba da prime još jednu dozu

Foto: shutterstock

Nova varijanata korone, odnosno podsoj omikrona nazvan Eris, potvrđena je u najmanje 51 zemalji, uključujući i Grčku, i kojoj se nalazi veliki broj srpskih turista.

Ono što posebno zabrinjava, kako prenose svetski mediji, jeste sve više hospitalizovanih od ovog soja kovida, koji imaju ozbiljne zdravstvene komplikacije. Prenose se reči inostranih stručnjaka koji ukazuju da "Eris" može biti opasan po hronične bolesnike i stare i još jednom ukazuju na značaj vakcinacije i vraćanje maski u svakodnevni život.

Kako Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo više ne radi sekvenciranje virusa, još se nezna da li je "Eris" stigao u Srbiju. Međutim, stručnjaci ističu da ako već nije tu, da će sigurno doći i to veoma brzo, naročito zbog toga što je u Grčkoj, gde letuje veliki broj srpskih turista, dominantna vrsta.

Virusolog Ana Gligić kaže da mi još tačno ne znamo šta sve nova mutacija može da stvori i izazove u organizmu, tako da nam je jedina pouzdana zaštita od nje - vakcinacija.

Republika

Foto: youtube.com/aljazeerabalkans/printscreen

Ana Gligić

- Ja se uvek trudim da to slikovito objasnim. Korona je zapravo stablo, a mutacije su grane. Dakle, u svakoj toj grani nalazi se jedan deo zajedništva, odnosno drveta, tako da se vredi vakcinisati, čak iako nemamo vakcinu za baš tu mutaciju. Možda neće imati efekat od 90 odsto koliko vakcina u osnovi treba da štiti, ali imaće 30, što je dovoljno za formiranje nekih antitela. A to će ipak da čoveka zaštiti od teške forme bolesti i odlaska, recimo u bolnicu, a nekada i od smrti - kaže doktorka Gligić.

Ona kaže da bi svakome ko se nije već vakcinisao preporučila da to uradi, ali nije sigurna da li bi ljudi, koji su već dobili tri doze, trebalo to još jednom da urade.

- Nema sumnje da bi ljudi, koji nisu već primili neku od vakcina, trebali to da urade, ali ja nisam pristalica revakcinacija u veoma kratkom roku. Nije to bogojavljenska vodica, pa bi trebalo svake godine da se uzima. Prosto, ti ljudi već sigurno imaju neka antitela koja ih brane od teških formi bolesti. U svakom slučaju, trebalo bi pratiti situaciju, pa videti kako vakcinisani već reaguju na novu mutaciju, pa doneti konačnu odluku.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading