PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U SRBIJI! U dve opštine palo 120 litara kiše po kvadratu

Autor:

Vesti

16.08.2023

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vanredna situacija je prevashodno proglašena kako bi se omogućilo angažovanje neophodne mehanizacije

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U SRBIJI! U dve opštine palo 120 litara kiše po kvadratu

Foto: Republika.rs

U opštini Petrovac na Mlavi, usled obilnih padavina tokom noći i jutra, proglasili su vanrednu situaciju. Samo tokom jutarnjih sati, između pet i sedam časova, zabeleženo je oko 120 litara kiše po kvadratnom metru, što je dovelo do začepljenja kišne kanalizacije i izlivanja vode. U pojedinim delovima grada, voda je dostigla visinu polovine automobilskih vrata, što se može videti putem deljenih snimaka na društvenim mrežama.

Vanredna situacija je proglašena prvenstveno kako bi se omogućilo korišćenje potrebne mehanizacije za otklanjanje rizika i saniranje oštećenja na infrastrukturi, izjavila je Hristina Đorđević, šefica kabineta predsednika opštine Petrovac na Mlavi. Ona je dodala da su usled obilnih padavina porasli vodostaji reka prvog i drugog reda, kao i pratećih bujičnih pritoka i potoka, uz pojavu podzemnih voda.

"Stalno smo u kontaktu s građanima i obavešteni smo da su se suočili s problemima izazvanim podzemnim vodama, a na nekim mestima je takođe oštećena putna infrastruktura. Najkritičnija situacija je u selu Leskovac gde su mnoga domaćinstva poplavljena, kao i u selu Šetonje. Važno je napomenuti da nema izveštaja o povređenima. U naseljima Ranovac, Vitovnica i Melnica, kuće nisu poplavljene, ali su vodene mase prešle u polja kroz bujične reke Vitovnička i Stamnička, koje prikupljaju vodu iz bujičnih potoka. U Petrovcu je prijavljeno da je voda ušla u podrume", istakla je Đorđević.

Tačan broj poplavljenih domaćinstava i poljoprivrednih površina još uvek nije poznat, s obzirom na to da je proces procene tek predstojeći. Članovi Štaba za vanredne situacije i lideri lokalnih zajednica već su na terenu kako bi brzo ocenili štetu i započeli sanaciju posledica. Ujedno, uputili su molbu građanima da prijave Štabu svako oštećenje koje su pretrpeli od poplave.

Situacija vanredne situacije proglašena je i na delu teritorije opštine Žagubica, obuhvatajući naselja Ribare, Osanica, Krepoljin, Sige, Milanovac, Krupaja, Bliznak, Medveđica i Breznica.

U ovoj oblasti, prema proceni Predraga Ivkovića, zamenika predsednika opštine, palo je najmanje oko 100 litara kiše po kvadratnom metru. Voda je prodrla u desetak stambenih objekata, dok su najveće štete pretrpeli lokalni putevi i infrastruktura u selima gde je proglašena vanredna situacija. U Žagubici je uspostavljena komisija koja će proceniti razmere štete, uz nadu u državnu pomoć za sanaciju. Trenutno važe izmene u saobraćaju na putevima Krupaja – Krepoljin i Petrovac na Mlavi – Krepoljin. Takođe, došlo je do klizišta na nekoliko tačaka na putu Krepoljin – Despotovac, konkretno u naselju Milanovac. Saobraćaj se odvija usporeno, a na nekim mestima je ograničen na jednu kolovoznu traku. Timovi su već na terenu i rade na otklanjanju ovih smetnji, prema saopštenju JP "Putevi Srbije".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading