SVAKO TREĆE DETE U SRBIJI ROĐENO VAN BRAKA! Da li Srbi više ne veruju u "papir"? Sociolozi se ne slažu, evo šta je po sredi!

Autor:

Vesti

16.08.2023

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Vuletić kaže da nisu Srbi izgubili veru u brak, ali da se sada više oslanjaju i veruju u ljubav. Ovom porastu je, kako ističe, doprinelo i zakonsko izjednačavanje bračne i vanbračne zajednice.

SVAKO TREĆE DETE U SRBIJI ROĐENO VAN BRAKA! Da li Srbi više ne veruju u "papir"? Sociolozi se ne slažu, evo šta je po sredi!

Foto: Shutterstock

Svako treće dete u Srbiji rođeno je u vanbračnoj zajednici.

Naime, prema poslednjim podacima Evropskog statističkog biroa čak 30 odsto dece u našoj zemlji rođeno je van braka, što je povećanje za 3,2 odsto u odnosu na 2018. (26,8) i skoro osam procenata u odnosu na 2007. godinu (22,3) odsto.

Recimo, 1950. svega osam odsto mališana je bilo rođeno van braka.

Srbija je po ovim brojkama u samom vrhu u regionu. U Makedoniji taj procenat je i više nego upola manji (13,7), u Hrvatskoj (23,6)...

Republika

Foto: Printsktin/Eurostat

Vanbračna deca

I mada je Srbija je još daleko od Islanda i Francuske, koji prednjače na ovoj listi i gde je broj dece rođene u vanbračnim zajednicima dostigao cifru od blizu 70, odnosno 63,5 odsto (pogledati mapu), ipak je daleko i od Turske koja se nalazi na njenom začelju sa svega 2,8 procenata vanbračne dece ili Belorusije i Grčke, gde taj procenat iznosi 13, odnosno 16,5 odsto (pogledati mapu).

Bilo kako bilo, jasno je da je kod nas broj dece rođene van braka u porastu, a time se nameće i pitanje da li su Srbi izgubili veru u ovu nekada svetu instituciju.

Sociolog Vladimir Vuletić kaže da nisu Srbi izgubili veru u brak, ali da se sada više oslanjaju i veruju u ljubav. Ovom porastu je, kako ističe, doprinelo i zakonsko izjednačavanje bračne i vanbračne zajednice.

Republika

Foto: Printscreen/www.youtube.com/DnevnikNovaS

Vladimir Vuletić

 

- Nekada je postojala i stigmatizacija deteta rođenog van braka, pa je ono bilo "kopile". Vremenom se pod uticajem drugih vrednosti ta stigmatizacija raspala, pa otud i veća sloboda da se rađaju i vanbračna deca. Sa druge strane, nekad je u osnovu svega bila kolektivizacija, a sada se neguje individualizacija. Takođe, brakovi su se nekad ugovarali, pa je taj "papir", u slučaju da nešto u zajednici krene naopako, bio garancija za ostvarivanje nekih prava. Turska, recimo, ima dosta tih ugovorenih brakova još uvek, pa otud i mali broj dece rođene van braka.

Ono što upada u oči, a na to ukazuje i EUROSTAT, jeste da je najveći broj dece rođene van braka u Zapadnoj i Severnoj Evropi, koje su u suštini i najrazvijenije.

- Tu se neguje ta indivudualizacija, žene su osvešćenije, a i prava su bračnoj i vanbračnoj zajednici, bar u načelu, ista. Ipak, ljudi moraju da znaju, bar kad je Srbija u pitanju, da ove dve zajednice načelno jesu izjednačene, ali kad pogledate zakone o nasleđivanju i još poneke, shvatite da baš to nije tako i da bi ste isterali neko svoje pravo, koje da ste u braku bi lagano ostvarili, u drugom slučaju bi ga isterali, ali uz dosta muke - kaže on.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading