UMESTO SUVENIRA, SA MORA DONOSE SIFILIS! Lekari upozoravaju na veliki broj pacijenata sa ovom polnom bolesti

Autor:

Vesti

14.08.2023

15:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Infekcija sifilisom je u trendu rasta u poslednjih 10 godina i taj rast je i dalje konstantan, kaže doktor Milan Bjekić

UMESTO SUVENIRA, SA MORA DONOSE SIFILIS! Lekari upozoravaju na veliki broj pacijenata sa ovom polnom bolesti

Foto: instagram.com/mariefeandjakesnow

Lekari beleže porast broja pacijenata koji traže pomoć zbog polno prenosivih bolesti i upozoravaju da će do kraja sezone godišnjih odmora taj broj biti još veći!

Doktor Milan Bjekić, dermatovenerolog Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, za "Novosti" kaže da je sifilis najučestalija polna bolest sa kojom se susreće.

- Infekcija sifilisom je u trendu rasta u poslednjih 10 godina i taj rast je i dalje konstantan. Posle sifilisa, najučestalija je hlamidija, dok je na trećem mestu gonoreja.

Sagovornik "Novosti" navodi da se najveći broj pacijenata zarazi tokom letnjih meseci i odmora na raznim destinacijama, gde mnogi ne vode računa o zaštiti tokom stupanja u polni odnos.

- Prvi simptomi sifilisa su pojava ranica na polnom organu koje ne bole i blagi otok limfnih žlezda - podseća dr Bjekić.

- Ovi znaci bolesti se spontano povlače bez lečenja, i tada infekcija prelazi u drugu fazu kada se javlja osip po trupu, rukama i stopalima. Najveći broj pacijenata dolazi na pregled baš u drugoj fazi bolesti, jer su im početne ranice izbile unutar usne duplje ili vaginalne i analne regije pa su ostale neprimećene.

Da bi lekar dokazao da je reč o sifilisu, dovoljan je uzorak krvi u kojem se traga za antitelima na ovo oboljenje. Ovu analizu moguće je dobiti o trošku redovnog zdravstvenog osiguranja. Kada je o hlamidiji i gonoreji reč, uput za testiranje na ove infekcije može se dobiti kod izabranog lekara i takođe se analiza finansira o trošku državnog osiguranja.

- Period kada će se ispoljiti znaci zaraze sifilisom traju od tri nedelje do 90 dana - pojašnjava dr Bjekić.

- Dakle, svi oni koji nakon dvadesetak dana posle rizičnog kontakta primene neke promene, pre svega na svojim genitalijama, trebalo bi da potraže pomoć lekara.

Pretnja i HP virusi

Doktor Bjekić napominje da ne bi trebalo da se zanemari ni infekcija humanim papiloma virusima (HPV) čija je najčešća posledica, kako ističe, pojava bradavica u genitalno-analnoj regiji. Međutim, ovi virusi mogu dugo godina da ostanu prikriveni u telu i da budu posledica razvoja karcinoma. Srbija je iz tog razloga prošle godine uvela besplatnu vakcinaciju dece od 9 do 19 godina HPV vakcinom.U Srbiji je tokom 2021. godine zvanično registrovano 238 inficiranih sifilisom, iako su mnogi smatrali "da je to bolest koja je otišla u istoriju".

U Srbiji je tokom 2021. godine zvanično registrovano 238 inficiranih sifilisom, iako su mnogi smatrali "da je to bolest koja je otišla u istoriju".

- U celom svetu je trend rasta infekcije sifilisa, pa je tako i u našoj zemlji - kaže dr Bjekić i ukazuje da trenutno nije moguće da se utvrdi odakle nam dolazi najveći broj inficiranih.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading