NBS STOPIRALA RAST KAMATA: Globalni inflatorni pritisci popuštaju, Izvršni odbor zadržao stopu na 6,5 odsto

Autor:

Vesti

10.08.2023

12:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Narodna banka Srbije je sredinom jula podigla referentnu kamatu za 25 baznih poena, na nivo od 6,5 odsto, koji je zadržan i ovog meseca.

NBS STOPIRALA RAST KAMATA: Globalni inflatorni pritisci popuštaju, Izvršni odbor zadržao stopu na 6,5 odsto

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50 odsto. Na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (5,25%) i kreditne olakšice (7,75%), saopšteno je danas iz NBS.

Narodna banka Srbije je sredinom jula podigla referentnu kamatu za 25 baznih poena, na nivo od 6,5 odsto, koji je zadržan i ovog meseca.

Kako su obrazložili iz Izvršnog odbora, odluka o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou opredelio je nastavak popuštanja globalnih inflatornih pritisaka "koji bi trebalo da doprinese osetnijem padu uvozne inflacije", prenosi Blic.

Istovremeno, Izvršni odbor očekuje nastavak opadajuće putanje domaće inflacije i njen povratak "u granice cilja u horizontu monetarne".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading